Д-р Железарски, има ли забавяне в лечението на стоматологични проблеми, заради пандемията. Уплашиха ли се хората да ходят на зъболекар?

По принцип в България деталното лечение е забавено. Хората у нас търсят помощ тогава, когато вече много ги боли. Когато са пробвали да им мине от само себе си, когато са пили много обезболяващи и вече не им помагат, тогава търсят зъболекар. Така аз имам „спешни случаи” от три месеца, някои от половин година... Защото в началото боли от студено и топло, после боли по 20-30 секунди и отминава, после по 2-3 минути, но като вземеш обезболяващо минава... Така че в България пациентите са свикнали да боли, може да изпият половин аптека лекарства и чак тогава да търсят зъболекар.
Моето мнение е, че пандемията не промени особено тази картина. Почти не виждам разлика от преди и сега.

Със сигурност има хора, които  отлагат посещението си при зъболекар от страх да не се заразят с коронавирус. Безопасно ли е в стоматологичните кабинети?

Да, безопасно е. В зъболекарския кабинет след всеки пациент се дезифекцира машината. Работи се с автоклавирани инструменти, така че не би трябвало да има някаква опасност. За съжаление обаче самите пациенти не спазват предпазните мерки. На врата съм залепил предупреждение да не влизат по двама в чакалнята, но не го правят. Не спазват дистанция, искат да седнат на стола веднага щом е станал предишния пациент... Заради това се наложи да разредя  графика си така, че в чакалнята да не се засичат пациенти.
В началото на март м.г. наистина имаше много уплашени пациенти. Извънредното положение ни изненада. Обаждаха се пациенти, за да си отлагат часовете и заради това и аз спрях работа за известно време. Но с отлагане проблемите с лечението на зъбите не се решават.
И друго нещо ми прави впечатление – в началото хората казваха предварително по телефона дали са имали контакт с болен, дали са прекарали заболяването и т.н. От известно време обаче наблюдавам, че вече не го правят. Мълчат си. Дори и да попитам, предпочитат  да премълчават. Може би, за да няма някакви ограничителни мерки....

Вие, зъболекарите, работите в опасна близост до пациентите си. Как се пазите?

По принцип да, рискът е голям. Аз работя с хубава маска, ръкавици, очила. Така се пазя. След всеки пациент дезинфекцирам стола, машината, кабинета. Тубите с дезинфектант просто хвърчат, но така трябва.

Заради пандемията стресът в живота ни се увеличи. Отразява ли се напрежението на здравето на зъбите ни?

По скоро не. За да се развие едно заболяване, е необходимо доста време. А като прибавим към това и нагласата на българите да се самолекуват...минава още време преди да се отиде на зъболекар.
Ако трябва да дам съвет, то е да се спазва  добра хигиена на зъбите и при най-малък дискомфорт да се търси компетентна помощ.
И още нещо – ходете на профилактични прегледи. Здраваната каса поема един преглед годишно, за бременните жени – безплатните прегледи са два. Възползвайте се от това! Проверете какво е състоянието на зъбите Ви, дори и да нямате проблеми.

Как здравната система  оценява факта, че зъболекарите работят на първа линия в условията на пандемия?

Да, ние сме на първа линия. При всяка манипулация в лекарския кабинет се образува облак от фини частици, слюнка, вируси, вода...
Над 85% от стоматолозите у нас се възползват от помощта, която здравната каса отпуска за работа в опасни условия. Парите се определят на база на изработеното през миналия януари и  покриват 50% от тях. Аз обаче не мисля, че това е най-точният начин за подпомагане. Не може на базата само на един месец да се определи кой колко е изработил и колко средства е получил от касата.  Натоварването не е еднакво през различните месеци. Аз мисля, че трябваше да се вземе предвид малко по-дълъг период, шест месеца например.

Зъбните протези също са включени в пакета на здравната каса. Услугата се предоставя само за пациенти, които са с изцяло обеззъбена горна или долна челюст. Възплзват ли се хората от тази възможност?

Да, много хубаво е, че има безплатни зъбни протези. Но  на практика се получава някакъв вид дискриминация.
Протезите се отпускат без ограничение във възрастта – от нула до над сто години, колкото е доживял човек. Ако челюстта е обеззъбена, той има право на безплатна протеза за срок от пет години.  В кръга на шегата, но и едно дете, на което още не са му пораснали зъби, може да се отчете, че му е направена протеза и да мине през касата!?
В същото време, ако човек има само един зъб в челюста си, той няма право на безплатна протеза. И при мен идват пациенти, които ми казват: докторе, извади ми зъбите, за да получа протеза! А мен са ме учили /и сега така учат/, че в долната челюст дори и един зъб да има, той трябва да се запази. Защото с долна протеза много трудно се свиква и този зъб помага да се създаде рефлекс, човек може да контролира с каква сила стиска, да не се претоварва лигавицата и т.н.
Така че според мен по отношение на безплатните протези не всичко е добре обмислено. Надявам се да се коригира. Защото има хора, които с години не ползват зъболекарски услуги, платени от касата, но не могат да си направят частични протези. А със спестените пари, натрупани през годините, тези хора могат да си направят протези не веднъж, а поне два пъти.