Фирма „Теда ММ”  е сочена като най-големият производител на пластмасови прибори и опаковки. В ТОП 6 е и още една ботевградска фирма – „Начев”. Според информация от Търговския регистър, цитирана от „Капитал”,  в България има около 50 фирми, които произвеждат пластмасови продукти за еднократна употреба – сламки, бъркалки, чинийки, опаковки и т.н. За 2019 година приходите на тези компании надхвърлят 50 милиона лева.
От 3 юли т.г. влиза в сила европейска директива, забраняваща осем вида пластмасови продукти за еднократна употреба. Забранените за пускане на пазара са клечки за уши, прибори за хранене, пластмасови чинии, сламки, бъркалки,  пръчици за балони и съдова за храна и напитки от експандиран полистирен, т.е. стиропор, както и от оксо-разградима пластмаса.
При пластмасовите бутилки до 3 л има промяна в изискванията. Тези от тях, които са от полиетилен терефталат /бутилки от РЕТ/ до 2025 г. трябва да съдържат най-малко 25% рециклирана пластмаса, а от 2030 г. – минимум 30%.
От организацията  European plastic Converters EuPC, която обединява бранша в Европа, излязоха с позиция, че забраната за пластмаса се вземат, без да се отчита въздействието върху околната среда на избрания заместващ материал или дали има подходяща инфраструктура за събиране и третиране.
Алтернативното решение  на пластмасовите изделия е дървени прибори, бамбукови сламки, хартиени чаши и чинии.