Не се предвижда премахване на дърветата по северния тротоар на булеварда, уточни кметът Гавалюгов 


Идейното решение за благоустрояване на бул. „Цар Освободител“ и съседните междублокови пространства, в обхвата между кръстовищата с улиците “Патриарх Евтимий“ и “Божко Божилов“, е разработено от архитектите в общинската администрация.Те вече са трима. 


„През изминалите няколко месеца, за щастие, успяхме да ангажираме още двама млади правоспособни архитекти, които се присъединиха към екипа на техническа служба. Заедно с главния архитект те активно участват в разработването на тези идеи. Това е изцяло предложение на общинската администрация. Те ще си представят виждането ще вземат отношение и ще направят необходимите промени, които ще се възприемат по време на общественото обсъждане. След което ще бъде изготвен работен вариант на проекта. През следващата година, ако не на сто процента, то поне една по-голяма част от така предложеното благоустрояване на бул. „Цар Освободител“ и прилежащите междублокови пространства ще бъде реализирано“, каза пред наш репортер кметът Иван Гавалюгов. Той призова гражданите да бъдат активни и да се включат в общественото обсъждане, което ще се проведе от 18 часа на 11 май в зала „Ботевград“.  


„Надявам се на предстоящото обществено обсъждане да се получи  конструктивен дебат със съответните предложения“, допълни той. 


По повод  недоволство, изразено в коментари под съобщението за общественото обсъждане, че на визуализацията липсват дърветата по северния тротоар на булеварда /отсечката между улиците „Ал. Стамболийски“ и „Патриарх Евтимий“/, Иван Гавалюгов направи следното уточнение: „Това е пропуск  на екипа, който е направил визуализацията. На самата презентация ще се види, че там не се премахват дървета с изключение на три, ако бъде възприето, разбира се, предвиденото уширение и добавяне на една нова лента за десен завой по северното платно на булеварда – между чешмата и ул. „Патриарх Евтимий“ , така че да не се получава изчакване на желаещите да завият надясно.“.  Кметът съобщи, че се предвижда засаждане на подходящи дървесни видове в зелените площи там. 


„Надявам се да имаме обратната комуникация със заинтересованите граждани. Дори да не са непосредствено живущи или ползващи съответния район, който благоустрояваме. Такава е процедурата, такива са ни намеренията – да пускаме чрез медиите визуализация на нашите предложения за благоустрояване на съответния квартал или район, за да могат хората да се запознаят и да бъдат подготвени за общественото обсъждане“, добави  кметът Гавалюгов.  


Градоначалникът съобщи, че се работи по предложения за благоустрояване на други части на града. Идейните решения за тях  също ще бъдат предложени на широко обществено обсъждане. 


„На по-късен етап през годината, може би към края на лятото, ще предложим още три зони, които трябва да бъдат благоустроени в близко бъдеще – през следващата година. Преди да се стигне до реализацията, трябва да имаме преобладаващо мнение за начина, по който искаме да благоустроим съответните зони. Работим за цялостно решение на ЖК „Саранск“, една част от него ще бъде реализирана още през настоящата година. В бюджета са заложени средства за благоустрояване на междублоковото пространство на пети, шести, седми и осми блок. През следващата година ще продължим с четвърти, трети, втори и първи. Надявам се през следващите години да имаме възможност да благоустроим всички междублокови пространства  в Ботевград. Дай боже да имаме възможност да санираме по-голяма част от блоковете, тъй като  санирането променя техния облик. Но това вече ще е на база на предстоящите програми – европейски и национални, които предвиждат финансиране за въвеждане на мерки за енергийна ефективност“, допълни още Иван Гавалюгов.


По негови думи, съвсем скоро ще бъде готов и генералният план за организация на движението в Ботевград, който ще предложи и еднопосочност на улици, за да бъде разтоварен трафикът в града. По тези еднопосочни улици ще се създадат допълнителни места за паркиране. Така например една от натоварените отсечки  - от  бул. „Цар Освободител“ до ул. „Цар Иван Шишман“, се предвижда да стане еднопосочна.