Известният български актьор, носител на наградата „Икар” за „Златен глас” – Симеон Владов, днес представи най-новата придобивка на Историческия музей в Правец – аудиогид. Актьорът е записал 15 беседи за историята на Правец и за най-важните експонати в експозицията на музея.  Всеки посетител ще получава пластична карта с QR-код и след като го сканира, ще може да слуша разказите на своя смартфон.  
Аудиогидът е разработен от фирма „Наше наследство” и така Правец се нарежда след малкото музеи  у нас, които предлагат на туристите  подобна дигитална услуга.
Симеон Владов бе един от специалните гости на тържеството в Историческия музей.  Днес, когато  се отбелязва Международният ден на музеите, в Правец честват и 40-годишнината от откриването на първата музейна експозиция  и 125 години от основаване на местното читалище „Заря”.
Поздравителни адреси по повод годишнините двете институции получиха от министъра на културата Велислав Минеков, от директора на Националния исторически музей проф. Бони Петрунова и други.  Кметът на община Правец Румен Гунински благодари за всеотдайната работа на специалистите в музея и читалището и за приноса им в духовното развитие на региона.
Специално за юбилея си  Историческият музей показва  изложбата „Дионис и царският пир, изкуство от древността”, с която   гостува Музейният център – Созопол.
„Култът към Дионис възниква в VII век пр. Хр. и е най-популярен в Елада и Тракия. Тържествата в чест на Бога се характеризират с всеобщо веселие, оргии и мистичен религиозен екстаз.
Пиенето на вино е критерий за оценка на принадлежност към културния свят. Гърците пият разредено вино и умерено за разлика от невъздържаните траки, които пият виното чисто. С него се извършват възлияния на боговете и се пречиства жертвеното животното, принесено в дар”-  заяви при откриването на изложбата директорът на Историческия музей Таня Борисова. В изложбата са показани  произведения на пластичното изкуство, съдове, култови предмети, детски играчки и миниатюри.
Тържествата завършиха с концерт на площада в Правец с участието на самодейци от читалище „Заря”.