В средата на октомври 1983 година в САЩ в продажба е пуснат първият в света мобилен телефон. Това е Motorola DynaTAC, получил прозвището "Тухлата". Това става цели 10 години след първия разговор между такива апарати.

Апаратът трудно може да бъде наречен преносим, защото теглото му е било 1,1 килограма. Цената на устройството е била 4000 долара. Мобилните услуги също не са били от евтините - само абонаментът е струвал 50 долара месечно, а цената на минута разговор варирала от 24 до 40 цента.

През 1984 година компанията Ameritech Mobile е имала едва 12 000 абоната. В момента мобилните мрежи са толкова разпространени, че 20 милиона семейства в САЩ са се отказали от стационарните телефони.

През годините функционалността на телефоните се разшири значително. Те могат да бъдат ползвани като музикални плейъри, фотоапарати, за сърфиране в интернет и какво ли още не.

Последните изследвания показват, че в Северна Америка хората използват за общуване по-често SMS- и или електронна поща през мобилния апарат, отколкото да разговарят.


Интересно:

Първият мобилен телефон е бил със скромното тегло от 1,1 килограма