Традиционно на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската писменост, Община Ботевград присъжда награди на изявени учители от местните училища. За успехите им говорят постиженията на техните ученици на олимпиади, състезания и конкурси през съответната учебна година и участията им в различни извънкласни прояви.


Тази година призът “Учител на годината“ и плакет на Община Ботевград се присъжда в четири категории: “Предучилищно образование“; “Начален етап на основното образование“;  “Прогимназиален етап на основното образование“; “Гимназиално образование“. Носители станаха съответно: Мария Коцева – учител в ДГ “Синчец“; Веселинка Микова – старши учител в ОУ “Н. Й. Вапцаров“; Снежана Димитрова – учител по история и география в ОУ “Св. св. Кирил и Методий“ – Ботевград; Филип Зуберски – учител по информационни технологии и информатика в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


Учителите благодариха на педагогическите колективи за високата оценка и номинацията.


Награда за принос в развитието на библиотечното дело получи Павлинка Георгиева - дългогодишен библиотекар в общинска читалищна библиотека "Иван Вазов". Тя също изрази своята благодарност за признанието, което й се засвидетелства.


Отличията бяха връчени от кмета Иван Гавалюгов по време на днешното градско тържество, посветено на светлия български празник. Какво каза той в обръщението си към учители и ученици, може да проследите във видеото към текста.


Честването на 24 май започна с празнично шествие от Историческия музей до сцената на площад “Освобождение“. В него се включиха ученици и учители, носещи портрети на светите братя Кирил и Методий, на своите патрони, знамена, цветя. Присъединиха се и десетки граждани.


В центъра на Ботевград прозвуча общоучилищният химн “Върви, народе възродени“ по текст на Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. 


Художничката Дея Вълчева връчи грамоти на училищата, чиито възпитаници се включиха в инициативата “Аз рисувам Ботев“, осъществена в навечерието на 24 май. Рисунките на децата бяха поставени на фасадата на общината. 


Програмата завърши с концерт на Теди Кацарова. Тя завладя публиката със своите песни, с великолепното си чувство за хумор и непринудено поведение.