Сервизът за гуми на ул. „Славейков“ – близо до „петте кьошета“, затвори доброволно след множество сигнали от граждани и проверка от Общината, при която е установено, че обектът не работи по предназначение.  


Хората, живеещи в непосредствен близост до гумаджийницата, се оплаквали от постоянния шум, който не спирал дори в часовете за почивка, регламентирни в Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в община Ботевград. 


Последната жалба срещу сервиза за гуми е адресирана директно до Министерството на здравеопазването и до Регионалната здравна инспекция, научи наш репортер. От страна на съответните служители в Община Ботевград е извършенa проверка, при която е констатирано, че обектът не се използва по предназначение. Самото помещение е долепено до жилищната сграда и е предназначено за магазин за хранителни стоки. Без необходимите документи и без съгласието на собствениците в етажната собственост то е преустроено в сервиз за гуми, който години наред работи незаконно. На собствениците на сервиза е даден срок от един месец да затворят. Въпреки това обектът продължил да работи. През това време постъпили нови сигнали, за това че дейността не е преустановена. Собствениците са предупредени, че трябва доброволно да затворят до 31 май 2021 год. , в противен случай ще започне процедура по принудително затваряне. До такава не се стигна, стана ясно днес. 


По същите причини, преди около две години, бе затворен и другата гумаджийница на ул. „Славейков“.  


Незаконните търговски обекти на територията на общината не се изчерпват само с тези двата. Те са изградени в периода 1990-2000 година. Повечето от тях не спазват нито хигиенните изисквания, нито Наредбата за обществения ред, според сигнали на граждани.  


От няколко години насам срещу всяко уведомление за отваряне на нов търговски обект, от техническа служба изискват с писмо да им бъдат предоставени документи за законност, за да проверяват дали дейността, която ще се извършва, отговаря на предназначението му. Целта е да се стопират подобни нарушения още в самото начало, преди търговският обект да заработи.