Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура приема сигнали за престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз: измами, корупция, изпиране на пари, които имат отрицателно въздействие върху парите на данъкоплатците  в ЕС.
За престъпление може да съобщи всеки гражданин, дори в качеството му на физическо лице. От институцията обясняват, че  трябва да има „разумни основания да се подозира, че е извършено престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС”. От подателите на сигналите не се изисква да представят доказателства. Сигналите не може да са анонимни.
От 1 юни сигналите могат да се подават на български език. Те могат да се подават онлайн през специален формуляр, който също ще бъде активен от 1 юни.
От Европейската прокуратура обаче  предупреждават, че "сигнал за извършено престъпление, за който впоследствие се докаже, че е умишлено неверен или подвеждащ, или умишлено представен с незаконна цел, може да доведе до правни последици за подателя му, включително, но не само, административни и/или наказателни санкции".