По случай Международния ден на детето – 1 юни, Община Ботевград организира 120-минутно забавление за малки и по-големи малчугани. Заради лошото време празникът се състоя във фоайето на читалище „Христо Ботев“.


Децата се забавляваха в компанията на любимите си анимационни герои, оцветяваха фигурки, апликираха, рисуваха. Аниматорите им бяха подготвили увлекателна програма с много закачки, занимателни въпроси и музикални изпълнения. 


Денят се празнува от 1925 г. с решение на Световната конференция за благосъстояние на децата, проведена същата година в Женева, Швейцария.


В много страни в света на 1 юни се отбелязва Международен ден за защита на децата, съгласно решение от 22 ноември 1949 г. на конференцията на Международната демократична федерация на жените в Москва с цел защита правата на децата, забрана на детския труд и гарантиране на достъп на децата до образование.


На този ден главни герои във всеки дом, детска градина, училище, на улицата, в интернет, навсякъде са децата. Децата със своите сияйни усмивки, които озаряват навсякъде, където се появят. Децата ни имат нужда да чувстват обичта на хората около себе си и да бъдат подкрепени всеки ден. Затова мечтая всеки ден да бъде първи юни и всяко дете да бъде щастливо в своето ежедневие с мама, тате, близките и приятелите си. Затова нека всеки ден да има повече деца щастливи толкова, колкото на този празничен ден! Нека заедно правим за децата само най-доброто! Това казва председателят на Държавната агенция за закрила на детето - д-р Елеонора Лилова, в обръщение по повод празника.