С тържествена заря-проверка завърши възпоменателното честване в Скравена, посветено на 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Днес се навършван 145 години от гибелта на поета-революционер. 


В словото си пред Паметник-костница на Ботевите четници, директорът на Исторически музей – Ботевград Рени Лазарова каза:


Втори юни е денят, в който отдаваме почит и свеждаме глави пред героите от априлската епопея, пред поборниците за свободата на България и българските земи, пред онези, които в името на родината оставят бащините си огнища. Хилядите  паднали, които никога не се завръщат при най-свидните си. 


И там, измежду тях, едно име, за което каквото и да се изрече ще бъде недостатъчно - Христо Ботев! Поетът, революционерът, с чието име десетилетия наред тук в Ботевградския край вървим забързани в ежедневието си, но почитаме, помним и се гордеем! Човек, превърнал се в олицетворение на борбата за свобода! Човекът, за когото е казано: „Той няма гроб. Той има лобно място. Има паметници. Има песни. Но гроб няма. Не в земята нашият народ положи своя велик син, а в душата си.”


Днес отново сме тук, на площада в село Скравена, на едно от лобните места за Ботев и неговата чета, където духът на патриотите и героите е жив! Тук, където помним имената на Георги Апостолов – секретар на четата, на Георги Стаменов, Петко Студенковски, свещениците Георги Попдимитров и Димитър Николов, които успяват да защитят честта на борилите се за свобода, откупвайки и погребвайки  останките на Ботевите четници в двора на селската черква. 


През 1982г. останките са преместени в специално построен за това мемориален комплекс-костница, който с днешна дата е културна ценност с национално значение. 


Честванията в село Скравена се превръщат в традиция, веднага след Освобождението, а през тридесетте години на ХХ век се слага начало на провеждането на тържествена заря-проверка, като кулминация на деня. И това е едно съвсем естествено свидетелство за благодарност, уважение и преклонение към предците ни.


Преди тържествената заря водещите прочетоха имената на национални и местни личности, обрекли себе си и дали живота си за свободата на България.


Както всяка година на този ден, паметникът-костница бе отрупан с цвета в знак на почит и признателност към подвига на героите. 


Сред официалните лица, присъстващи на възпоменателното честване, бяха  кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, Дарина Николаева – зам.-областен управител на Областната администрация на Софийска област, кметове на кметства в община Ботевград, представители на политически партии.