Учениците от Етрополе са представени с 20 публикации


Група ГЕОТЕХМИН издаде специална книжка, в която са публикувани отличените творби в регионалния ученически конкурс „Бъдещето на човечеството“. Той бе организиран през 2020/2021 от четирите дружества от  Групата – Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД, за учениците от 13 училища-партньори от региона на Средногорието и община Етрополе.


В изданието са събрани оригинални творби, създадени с голяма фантазия, от двете конкурсни категории - литературно-художествено произведение /съчинение, есе, стихотворение, приказка, разказ/ и дигитално изображение /рисунка, макет,  компютърна графика, компютърна анимация/.


Участниците в проведения онлайн конкурс бяха над 250, разделени в две възрастови групи - 5 - 7 клас и 8 - 12 клас. 


Учениците от Етрополе, от училищата СУ „Христо Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“ и ПГ „Тодор Пеев“, участвали в инициативата, спечелиха общо 34 награди - 9 първи, 5 втори и 6 трети, а 14 участника бяха отличени с поощрителни награди за индивидуални и екипни проекти. Победителите получиха предметни награди. Училищата - партньори получиха техника, с която да подпомогнат образователния процес.


Част от наградата за победителите е публикуването на творбата им в годишната книжка-албум на конкурса, издавана от организаторите. Горди сме да споделим с вас в нея техните творби, написани с мъдрост и прозорливост и показващи зрелите им виждания и размисли по много от трудните въпроси, които вълнуват днес и нас, възрастните.


Решихме да предложим на вашето внимание кратки извадки и илюстрации от някои от творбите, за да можете да придобиете представа за многообразието от техники и изразяване, за творческите търсения на отговорите на въпросите, за чувството на отговорност на участниците за съдбата на планетата Земя и бъдещето на хората. Макар и само ученици , те имат своите зрели виждания по въпроса.


Виктория Григорова, 5 клас,  СУ "Христо Ясенов", гр. Етрополе, спечелила първо място, разказва как хората „някак си се отчуждихме помежду си. Возим се с коли, но дишаме замърсен въздух. Рафтовете на магазините са пълни, но не знаем какво купуваме и с какво се храним… Ами високоразвитите технологии?!“ Тя вижда Бъдещето на човечеството така: „Необходимо е час по-скоро да се научим да ценим природата, да я пазим и уважаваме, а Човекът да започне да използва своя потенциал и интелект изключително разумно.“


Стихотворението „В бъдещето“ на Стефани Овчарова, 5 клас, СУ "Христо Ясенов", гр. Етрополе, е отличено с трето място. В него тя също обръща внимание върху опазване на екологията. Природата трябва да се пази и възстановява. Според нея е редно:  „Ако някой дърво отсече, ще засади три или две.“


„Технологиите в къщите и не само, но и в блокове, зали и имения ще са доста по-високи от тези в днешно време, ще има говорещи мебели, които ще разговарят помежду си. И човекът няма да си мърда пръста.“ – така си представя бъдещето Лазар Генчев от 5 клас на СУ „Хр. Ясенов“, Етрополе, с втора награда в конкурса.


Завоювалият първо място, Алекс Димитров, 10 клас, СУ "Христо Ясенов", гр. Етрополе, отбелязва изключително бързите темпове на развитие във всяка сфера от живота ни. Той предупреждава, че „не сме си направили труда да оборудваме колата с въздушни възглавници. Не получихме застраховка. Дори не сме сложили коланите си. Двигателят работи горещо.“ Затова трябва да се мисли, за да няма сривове. Всичко трябва да се преценява добре.


Творбата на Весислав Христов, 11 клас, Професионална гимназия "Тодор Пеев", гр. Етрополе, е класирана на първо място. В нея той си представя бъдещето в много форми и вариации, защото „хората са толкова много, а всеки има своя поглед в бъдещето. Представям си света като едно по-добро място за живеене, с по-добри условия и добрини…. Аз вярвам, че нашето бъдеще ще е добро, ако държим на нашите ценности и нашите корени като нация и велик народ. Вярвам, че уважението ще запази хората добри.“- разсъждава той.


За спечелилия второ място, Светослав Станков, 10 клас, Професионална гимназия "Тодор Пеев", гр. Етрополе“, бъдещето на човечеството се крие в изконните човешки ценности и морала. “Спрете се във вашите пътища, разгледайте и разпитайте за стародавните пътища, де е добрият път и вървете по него и ще намерите покой на душите си“ - Еремия 6:16. И вече е взел своето решение: „Аз съм избрал моя път, ходя в него и вярвам, че това е истината.“


Много се радваме, че въпреки ограниченията и обучението онлайн учениците успяха да развихрят въображението си, да творят, да развиват своите таланти, да изразят чрез тях своите мисли и чувства и да ни разкажат за своето виждане за „Бъдещето на човечеството“.
  
Книжката-албум, в хартиен вариант, вече стигна до всеки един участник, за спомен от регионалния ученически конкурс на Група ГЕОТЕХМИН, „Бъдещето на човечеството“, в който имаха възможността да споделят вълнуващи мечти и препоръки за развитието на човечеството. 
 
Всички, които имат интерес да се запознаят с творбите, включени в книжката, могат да го направят на адрес:
https://www.geotechmin.com/images/custom/5_PHOTOS_CSR/Regionalni_uchenicheski_konkursi/book-contest_final_corr_web.pdf