Софийският апелативен съд (САС) остави в ареста Иван Червенков, който в края на септември причини тежка верижна катастрофа край с. Градево, при която загинаха петима, а други 10 души бяха ранени.
САС потвърди мярката за неотклонение "задържане под стража" на Благоевградския окръжен съд от 3 октомври, съобщи БТА.
Според съда събраните доказателства са достатъчни, че Червенков е извършил престъпление. Здравословното му състояние не пречи за изпълняване на мярката за неотклонение, добавиха магистратите. В мотивите на съда се казва, че шофьорът може да се укрие или да извърши ново престъпление.
Срещу него е повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост на петима души и за причиняване на телесни повреди на деветима.
Преди да започне съдебното заседание Червенков каза пред журналисти, че се признава за виновен и че съжалява за случилото се. Той добави, че ще поиска съкратена съдебна процедура за делото му. От съда той помоли да бъде пуснат под домашен арест.
Деянието, макар и по непредпазливост, е с особено висока обществена опасност, каза прокурорът. Той припомни, че Червенков е с отнета шофьорската книжка, заради многобройни нарушения на пътя.
Обвинителят добави още, че срещу Червенков има няколко влезли в сила присъди за дребни кражби.
Днешното решение на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване