Кражбите на автомобилни катализатори са нараснали в пъти повече през последната една година, алармират национални медии. Такива се регистрират почти ежедневно на територията на цялата страна.  Ботевград не прави изключение от общата картина. 


Наскоро наш съгражданин, който паркирал колата си на паркомясто пред дома си, и то на главна улица, установил, че катализаторът от нея липсва. Първо видял съмнителна петна по автомобила си, но след като го запалил се убедил, че действително нещо не е наред. За кражбата сигнализирал веднага в районно управление на МВР. 


Този случай не е единствен в Ботевград. Има и други потърпевши, научи наш репортер. Според тях на територията на града действа организирана група, която регулярно краде катализаторни устройства от автомобилите. 


Кражбите се извършват предимно в малките часове на нощта, крадците са изключително бързи. За повдигане на колата използват един или два крика, с тръборез отрязват тръбата на катализатора.  


Според потърпевши, извършителите подбират определени марки и модели автомобили, които явно са проследени и се знае, че имат поставен катализатор.


Какви са мотивите са зачестилите кражби на катализатори? Най-вероятно покачването на цените на редките метали, които се съдържат в устройствата – платина, родий, паладий, през последните няколко месеца. Крадат се предимно стари модели катализатори, които са по-масивни с повече метали в тях. Апашите ги предават на други лица по веригата, които ги претопяват и извличат тези метали.


Цените на крадените катализаторите варират от няколко стотин до няколко хиляди лева, зависи от модела и големината на устройството, както и от вида на автомобила и т.н. Катализатори се крадат както от бензинови, така и от дизелови автомобили.


Щетите за потърпевшите са значителни. След една такава кражба трябва да бъдат възстановени ауспуховата система и катализаторното устройство, както и компютърът на автомобила, в който също се появява проблем.  


„Автомобилът е регистриран с действащ катализатор, което води до намаляване на данъка върху превозното средство. При прегледа на колата ще се види, че тя е без катализатор. Данъкът съответно се вдига, а така собственикът е ощетен“, обясни един от потърпевшите. По негови думи повечето застрахователни компании, дори при наличие на „Пълно каско“ на автомобила, не покриват кражбата на автомобилен катализатор, не покриват и кражба на джанти и гуми например. 


Потърпевшите все пак таят надежда, че разследващите полицаи ще си свършват работата и ще разкрият самоличността на извършителите. А дотогава собствениците на автомобили с катализатори трябва да бъдат особено бдителни. 


Наскоро темата за кражби на катализатори бе разискване в рубриката „Пълен абсурд“ на сутрешното предаване „Здравей, България“. Автоексперт даде съвет как да можем да спасим катализатора на колата от кражба и да си спестим ядове, време и пари. Той предложи ефикасно решение на проблема. За целта е нужно евтино приспособление. Повече за него тук.