Кръстьо Григоров Цанков


1936-2021
Роден в град Етрополе на 15 януари 1936 година. Баща му Григор Цанков е бил известен учител в града по математика и френски език. Строг, но справедлив и голям любимец на много ученици. Майка му Стоянка Цанкова, макар и само домакиня е била изключително природно-интелигентна жена, която се е грижила за доброто възпитание във висок морал, честност и трудолюбие на своите деца, а по-късно и на своите внуци. По-големият брат на Кръстьо Цанков, Христо Цанков загива през Втората световна война в Македония. Сестра му Евгения се омъжва за тогавашния и дълго заемащ длъжността директор на горското стопанство Любен Петров, който по-късно изиграва съществена роля за запознанството на Кръстьо с бъдещата му съпруга акушерката Пенка от село Лопян и създаването на едно образцово и дълготрайно семейство.
Средното си образование Кръстьо Цанков завършва през 1954 г. в Народно климатично средно образователно училище „Христо Ясенов", гр. Етрополе с отличен успех. Освен ученик за пример, той е и активен волейболист в ученическия отбор, с много участия в републикански състезания и престижни победи над отбори от цялата страна.
През 1960 г. завършва успешно висшето си образование със специалност „Зоотехника" въ Висшия селскостопански институт „Георги Димитров".
Професионалната си кариера започва като технолог в Млекоцентралата във Велико Търново, веднага след дипломирането си. С голяма всеотдаиност и упоритост, за много кратко време изминава всички степени на кариерно развитие и достига до длъжността главен инженер на предприятието, като заповедта   за   това   назначение   е   издадена   директно от тогавашния министър на вътрешната търговия.
Получава множество материални и морални награди и като допълнителна отговорност, но същевременно и като положителна оценка за неговата работа е назначен да съвместява и още едно задължение като технолог в Млекоцентралата в град Полски Тръмбеш.
Отличната работа на Кръстьо Цанков е забелязана от ДСП „Млекопреработване" в София и му е предложен висок пост в централното управление в столицата. За всеобща изненада на всички той отказва и решава да се завърне в родното си Етрополе, където в края на 1961 г. създава семейство и започва работа като старши технолог на ДСП „Млекопреработване" -Етрополе, а малко по-късно става директор на това предприятие.
Непрекъснатият му стремеж към усъвършенстване, съчетан с постоянното повишаване на професионалната си квалификация довежда до много високи икономически резултати на повереното му предприятие. През 70-те години, именно в мандрата в Етрополе, за пръв път се появяват непознати в цялата страна, а и в чужбина млечни изделия като пушено сирене и бонония.
Междувременно в този период Кръстьо Цанков успешно завършва курс по новости в техниката и технологията на млечните продукти във Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост - Пловдив и тримесечна специализация в град Бърно на тогавашна Чехословакия.
В началото на 1979 г., Кръстьо Цанков приема смело нови професионални предизвикателства и започва работа като директор на Месокомбината в Етрополе, а от месец февруари 1983 г. е избран за председател на Районата потребителна кооперация в град Етрополе. Трудовата си дейност, до излизане в пенсия завършва като зам. председател на АПК „Чавдарци" в Етрополе.
През 2004 г. получава специална награда за заслуги към кооперативното движение и във връзка със 100 години потребителна кооперация - Етрополе. Носител е на още много други браншови и обществени награди за проявен висок професионализъм, чест и морал.
Кръстьо Цанков се оженва през 1961 г. за младата акушерка Пенка Крачунова от село Лопян. Създават здраво и сплотено семейство, продължител на дълбоките устои на Цанковия род. С личния си пример и безпределната любов към Етрополе, която е основната червена нишка в неговия живот, е възпитал силна любов към родния град и в двете си деца. Синът му Григор Цанков е инженер по електроника и автоматика и един от основателите през 1990 г. на Фондация „Еврика", която е подпомогнала и продължава да подпомага много млади български таланти в областта на природоматематическите и инженерните науки. Дъщеря му Светла Цанкова е утвърден и много успешен старши учител по биология в Национално училище „София", с много и стойностни реализирани проекти в извънкласните форми на обучение на учениците. Успешни продължители на заветите на Кръстьо Цанков са и внуците му Кристиян, Вяра и Зорница.
Родствениците на Кръстьо Цанков са добър пример за следване от съвременните българи, като гаранция за непреходност на българската нация.
Поклонението ще бъде на 24.06.2021 г. /четвъртък/ от 12:00 до 13:00 часа в църквата при Малкия пазар.
Погребението е на същата дата в Новия гробищен парк.


От Етрополската секция на botevgrad.com изказваме нашите съболезнования на близките и приятелите на Кръстьо Цанков.
Вечна да бъде паметта му!