На редовното заседание, проведено на 24 юни, Общинският съвет  прие без обсъждане докладите за осъществяване на читалищна дейност и за изразходваните бюджетни средства през 2020 година от местните читалища. Дебат обаче предизвика предложението за решение, внесено от общинската администрация, местният парламент да предложи на общите събрания на читалищата да приемат промени в уставите си и да регламентират ограничения по отношение членовете на читалищните настоятелства. Конкретното предложение бе членове на настоятелствата да не могат да бъдат в трудови или граждански правоотношения със съответното читалище. 


„Това е една широко дискутирана тема през последните години, даже преди аз да стана кмет. Известно е, че има недоволство и констатирани конфликти от читалищни дейци, самодейци, будни граждани по отношение на факта, че в някои от читалищата, включително и в най-голямото – „Христо Ботев“ в Ботевград, по-голяма част от членовете на настоятелствата имат и трудовоправни взаимоотношения със самото читалище, те считат, че това е форма на конфликт на интереси. По този повод имаше подадени редица сигнали до съответните институции. Тъй като голяма част от писмата бяха с копие до Община Ботевград, съм длъжен да Ви информирам, че отговорите  от съответните институции, не даваха категорично становище има ли конфликт на интереси, нарушена ли е някоя разпоредба, или не е нарушена. Това означава, че формално не е нарушена, а тук по-скоро стои моралната страна на въпроса: Редно ли е членовете на настоятелството същевременно да се назначават в трудови правоотношения със самото читалище? Считам, че Общински съвет – Ботевград трябва да се произнесе по този казус и да предложи на общите събрания на читалищата съответните ограничения да отпаднат всякакви такива съмнения. Разбира се, наясно съм напълно, че това е една независима институция, която е регистрирана по Закона за народните читалища, и съответно висшият орган е Общото събрание, което определя устава, съобразно приложимото законодателство. Ако Общинският съвет вземе това решение,  не означава, че Общото събрание е длъжно да се съобрази. Но мисля, че Общинският съвет, като висш орган на местното самоуправление, трябва да каже своето мнение по този казус, който вълнува жители на нашата община и на нашия град, специално тези, които имат отношение към читалищната дейност и читалищния живот“, каза кметът Иман Гавалюгов пред Общинския съвет. Той изрази своето лично мнение, а то е че трябва да има такова разграничаване  - членовете на настоятелство да не са в трудовоправни отношения със съответното читалище. „В противен случай това поражда редица съмнения за ефективността и целесъобразността на управление на самото читалище. Защото членовете на настоятелството си гласуват трудовите договори“, аргументира се Иван Гавалюгов. Той обърна внимание, че ако Общинският съвет гласува предложението, то ще има препоръчителен, а не задължителен характер.


След изказването на кмета Гавалюгов, предложение от името на Постоянната комисия по бюджет и финанси направи Цветан Цолов: „Читалище „Христо Ботев“ – Ботевград да внесе в Общинския съвет пълен финансов отчет за 2020 год. в срок до 20 юли 2021 год. Всички други читалища са представили такива отчети.“. 


Отношение по темата взеха Николай Велков и Цветанка Арбова, която член на читалищното настоятелството в Ботевград. И двамата се изказаха, че не е редно Общинският съвет да предлага изменения на устава на читалищата. „Това се прави от Общото събрание, което е върховен орган на управление на читалището“, посочи Арбова. Тя призова съветниците, които са членове на читалището, да дойдат на събранието, което ще се проведе на 30 юни, и да направят предложение на върховния орган за промени в устава. Цветанка Арбова покани останалите съветници да присъстват като гости.  


По отношение на сигналите, Арбова осведоми Общинският съвет, че са извършени три проверки - от НАП, Инспекцията по труда и Министерството на културата, но нарушения не са констатирани. 


Във връзка с направеното предложение от Цветан Цолов, Арбова уточни че финансовият отчет се приема от Общото събрание в срок до 30 юни, след което ще бъде внесен за обсъждане в Общинския съвет. 


Съветниците поискаха мнението на юриста на Общинския съвет – Христо Якимов. „Читалищата осъществяват дейност по силата на специален закон. В този закон достатъчно ясно е казано, че това са самоуправляващи се културно-просветни сдружения. Ясно е, че след като те са самоуправляващи се, няма как един външен орган, какъвто е Общинският съвет, да им наложи задължително за изпълнение някакво решение. В докладната е формулирано предложение, т.е. Общинският съвет под някаква форма е изразил своята воля и предлага, а читалището, като едно самоуправляващото се лице, без значение дали е Общото събрание или настоятелството, не е длъжно да се съобрази с решението, обясни адв. Якимов. –Тъй като стана дума и за конфликт на интереси, в Закона за конфликт на интереси изчерпателно са изброени длъжностите, които попадат в неговия обхват. Читалищата със сигурност не са там, т.е. няма как в народното читалище да се случи конфликт на интереси“, поясни още той. 


Съветникът адв. Георги Донков се изказа, че по тази точка Общинският съвет няма основание да вземе такова решение. „Това е едно предложение, което кметът на общината като смята, че е редно да се отправи до Общото събрание на читалището, да си го отправи той. Неговото предложение ще има абсолютно същата стойност, като решението на Общинския съвет, т.е. никаква“, заяви той. 


Адв. Георги Донков направи процедурно предложение – тази точка от докладната да се гласува отделно от останалите, тъй като по нея има доста резерви. То бе прието с 15 гласа „за“ и 7 „въздържал се“. 


Думата отново взе адв.Якимов, който обясни, че правно основание има, като цитира чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА. „Общинският съвет може да приема и обръщение, и декларации. Това предложение има характер на обръщение. Но това правно не обвързва по никакъв начин читалищата“, обясни той. 


Според съветника Тихомир Найденов, адв. Донков принизява ролята на висшия орган на местното самоуправление – Общински съвет – Ботевград, смятайки, че няма право да изкаже своето мнение. „Защо трябва да ходим на общите събрания на читалищата при положение, че ние можем да вземем едно такова решение?! В крайна сметка  дали ще бъде подкрепено, или не – то ще даде едно становище. Какъв е проблемът да се чуе волята на Общинския съвет?!“, заяви още Тихомир Найденов. 


„На нас ни се предлага решение, решенията на Общинския съвет имат правни последици. Ако е нещо декларативно, да ни се внесе декларация или обръщение и да го приемем под тази форма“, репликира адв.Георги Донков. 


От внесените отчети на читалищата става ясно, че през 2020 година ботевградското читалище е получило субсидия за издръжка на общинския духов оркестър в размер на 285 000 лева, субсидията за читалищата в Трудовец и Врачеш е по 35 000 лева, Скравена – 26 000, Литаково и Новачене по 23 000 лева. Докладите за дейността на читалищата бяха приети с 23 гласа „за“ и 2 „въздържал се“.


На отделно гласуване беше подложена точка 8 в докладната: „Предлагам общите събрания на читалищата на територията на община Ботевград да приемат в устава си изменения, регламентиращи следното ограничение по отношение на членовете на читалищните настоятелства: членове на читалищни настоятелства не могат да бъдат лица, които са в трудови и/или граждански правоотношения със съответното читалище.“. Тя бе подкрепена с 12 гласа „за“, 7 бяха против, а 4-ма се въздържаха.