Снощи,  четвъртък - 22.07.2021 год., от 19:00 часа в салона на Народно читалище "Тодор Пеев - 1871" – Етрополе, .любителите на Мелпомена станаха свидетели на една "Дребна работа за стар клоун" от Матей Вишниек.
В салона бяха дошли повече зрители от очакваното, заради все още незатихналата тревога около сполетялата ни пандемия.
Изпълнителите ни върнаха във времето, когато този салон се пълнеше със зрители. Със своята игра накараха всички, след дългото отсъствие, да почувстват отново трепета на театралното изкуство.
В края на постановката на сцената беше извикан режисьора Николай Пенчев, който, заедно с изпълнителите бяха аплодирани от публиката със ставане на крака.
Аплодисментите и прекрасната кошница с цветя от кмета Димитър Димитров и председателя на Общинския съвет Маринов, са признанието за тяхната чудесна игра.


Върху празната сцена има само една огромна врата с рамка, на която виси табела: „Търси се стар клоун”. Пред вратата, седнал на един куфар, нисък възрастен клоун чака да го повикат. Идва още един със своя куфар и срещата между двамата - ниският и високият - е едновременно радостна и тъжна след дълги години раздяла. Това са Николо и Филипо. Чакането започва. В него ще се включи след известно време и Пепино.
Тримата клоуни се срещат пред вратата, която е едновременно техният вход към сцената на Цирка, но и към Отвъдното. Пресрещат радостта от това да са заедно с несекващото желание всеки един от тях да застане сам в центъра на сцената, избутвайки колегата си.
Архетипната фигура по този актьорски път е на Клоуна. Затова Николай Пенчев превръща, заедно със своите колеги, пиесата на румънския постабсурдист Матей Вишниек (1956) „Търси се клоун” (или още «Дребна работа за стар клоун») в апология на Актьора.


Постановката е дело на режисьора Николай Пенчев и театралната трупа "Михаил Пенчев". Участваха Кирил Ботев, Иван Лукаев, Иван Пейчев и Иван Чиков с любезното съдействие на Евгений Овчаров и Гаврил Цаков.


Текст и снимки: Христо Христов