Разработката на фирмата „Калитеа“ е номер едно в световната ранглиста за „най-красив на Планетата“


„НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ е име много по-известно по света, отколкото в България.


Може би защото свръхмодерните автожири, които компанията изобретява и произвежда, са истинско бижу за ценители и хора с възможности.


Скоро българската фирма, стационирана в Правец, навърши 10 години. Официално е създадена  през 2010 г. от Николай Николов, който превръща много успешно своето хоби в бизнес, и то на световно ниво.


Още през 2000 г. обаче той започва да се занимава с авиация. С ясна и точна концепция-да създаде иновативен продукт за българския пазар. След хиляди скици и чертежи на бял свят се появява първият автожир – нещо невиждано дотогава. Хибрид между самолет и хилекоптер- летене на принципа на авторотацията.


В годините моделът непрекъснато е усъвършенстван. В момента компанията произвежда два модела автожири-Лайтнинг и Калитеа. И двата модела са с изключителен дизайн и оптимална аеродинамика.


Калитеа вече е с немски сертификат-целият труден път е извървян и заветният документ е факт! Безспорно изключителен успех и признание за „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“.


Извършени са множество наземни тестове с натоварване на различните компоненти, за да се докаже, че всичко е максимално здраво. Успоредно с това са направени различни видове полетни тестове, които доказват оптималния дизайн по отношение на аеродинамиката, перфектните технически параметри и полетни характеристики. Името на този модел е подбрано неслучайно – Калитеа е град в Гърция, чието име означава „красива гледка“. Машината предлага оптимален обзор и комфорт по време на полет.


Другият модел – Лайтинг, е в процес на сертификация в момент. Той пък е единственият по рода си автожир в света, който е направен с опашка, която излиза от центъра на оста на двигателя. При тестовете се оказва, че много хора са се възхищават от това, имали са го като идея, но никой не е имал смелостта да инвестира близо 20 години време, за да го направи!


Лайтнинг на „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ е с номер 2 в световната ранглиста по показатели. Просто защото позиция номер едно се държи от „консепт“ – нещо, което все още не съществува! Лайтнинг е номер едно на Планетата като най-красив в света! Техническите му параметри са такива, че притежава много конкурентни предимства – ако летиш в Дубай например, където е много горещо, веднага махаш вратите и можеш да летиш с отворена кабина!


Двете машини са направени изцяло от карбон и плексиглас. Цели 95% от компонентите, които са вградени в машините, са собствено производство на фирмата. Метални мостове, педали, ротори, хъбове са изработени на място от прецизни цифрови машини. Двигателите са Ротакс - 912, 914, 915. Уредите, които се използват, са Канардия или Гармин, роторната система е изцяло изобретена в предприятието.


И предвид спецификата на този вид машина, „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ изпълнява само бутикови поръчки. Клиентът сам избира дизайна и оборудването. Това прави автожира много специален, неотстъпващ на лимитираните „Ферари“ или пък ръчно направените автомобили „Пагани“.


Помислено е за всичко и всичко е „пипнато“ до най-дребния детайл.


Машините се продават повече от успешно в целия свят. „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ има дилъри в Австралия, Нова Зеландия, Лос Анджелис, Германия, Франция, Унгария, Чехия. Най-често клиентите са мъже на средна възраст с добра кариера и любов към летенето. Цените са сравними с тези на една хубава среден клас кола.


Автожирите на „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ са участници в множество световни изложения, презентират се в много списания и са носители на наградата за марка, предпочитана от всички читатели. „Човек, който веднъж изпробва ваш автожир, забравя за всички останали!“-собственикът Ники Николов често чува това от пилоти.


„Ние сме това, което сме, благодарение на екипа, с който работим. Това са предимно млади хора, които са с нас години и познават в детайли всяко едно звено. Нашата цел обаче е да увеличим екипа, предвид нарасналия обем на поръчки. Искаме да намерим млади хора, които имат желание да се развиват в тази посока - механици, хора, които да имат желание да се обучават за пилоти, инженери, конструктори с познания в сферата на електро компонентите и т.н. Възрастта и националността нямат значение. И в момента при нас работят двама инженери от Русия. Единият от тях -възпитаник на Московския авиационен университет, дори се установи да живее в Правец. Така, че, скъпи любители на самолетостроенето, заповядайте при нас!“ – апелира съвсем сериозен в поканата си собственикът на „НИКИ РОТОР АВИЕЙШЪН“ Николай Николов.