Разследването на септемврийската авария на Големия адронен колайдер потвърди, че причината за инцидента е дефектна електрическа връзка между два от многобройните магнити на ускорителя, съобщава Европейската организация за ядерни изследвания (ЦЕРН).

В официално разпространено комюнике на ЦЕРН се съдържат предварителните изводи от разследването на аварията, причините и последствията, както и някои препоръки.

Според изнесените данни, на 19 септември по време на проверка на схемата на главния двуполюсен магнит в сектор 3-4, в електрическото съединение между двуполюсния и четириполюсния магнит се е появил дефект, предизвикал електрическа дъга.

Дъгата пробила тръбопровода с течен хелий, който започнал да изтича в охладителната система на магнитите в тунела.

Всички системи за безопасност са задействали както трябва и никой не е бил изложен на риск, се подчертава в съобщението.

След като температурата на магнитите, с които е свързана аварията, е достигнала стойностите на стайната, те са изследвани от специално създадена комисия.

Тя е открила достатъчно доказателства, позволяващи да се определят причините за аварията, но разследването ще продължи и окончателните изводи ще бъдат направени по-късно.

"Този инцидент беше непредвиден, но сега съм уверен, че можем да проведем всички необходими възстановителни работи, да осигурим необходимото, за да не се повтарят в бъдеще подобни ситуации и да продължим нататък с нашите изследователски задачи", е заявил генералният директор на ЦЕРН Робер Аймар, чиито думи се цитират в съобщението на организацията.

В него се отбелязва, че след инцидента всички останали сектори на колайдера са били щателно проверени, за да не се допусне възможно повтаряне на тази авария.

Освен това като резултат от изследването са формирани предварителни препоръки, които се отнасят най-вече до повишаване на механичната здравина на редица възли и  механизми, както и до подобряване на системата за безопасност.

Комисията е препоръчала и да се преразгледат правилата за допускане на персонала в тунела и подземните помещения на ускорителя с цел осигуряване на по-голяма безопасност за хората.

"Техническите параметри на LHC са безпрецедентни, енергията, която се съсредоточава в неговите магнити е огромна, следователно работата на това устройство ще бъде свързана с определени технически рискове.

Ние обаче сме убедени, че текущите възстановителни работи, както и заплануваните мерки по подобряване системата за сигурност, ще позволят да се осигури безопасен пуск на ускорителя в бъдеще", заключава комисията.

Припомняме, най-мощният в историята ускорител на елементарни частици бе пуснат на 10 септември.