Кражбите са извършени през лятото на миналата година в Гробищния парк в Ботевград. Първият сигнал е подаден от близките на починалия Н.И., които съобщили, че е открадната статуя на лъв, която била монтирана на надгробния паметник на техния близък. Самата статуя на лъва била висока 39 сантиметра, а цената й 170 лева.


След това в полицията бил  получен и друг сигнал за открадната надгробна статуя. Тя представлявала ангел с крила и скръстени молитвено ръце. Ангелът е висок 53 сантиметра, а цената на статуята – 150 лева.
Много бързо местните полицаи стигнали до извършителя на кражбите – ботевградчанина Сп. Ат. Андр. Надгробните статуи били намерени в дома му и иззети от полицията като веществено доказателство. Той е с начално образование, не е осъждан, работи на трудов договор като балирач.


На 5 август т.г. Сп. Андр. сключи споразумение с Районната прокуратура. Той се призна за виновен и получи наказание 5 месеца лишаване от свобода условно с три годишен изпитателен срок. Осъден е също да плати и съдебните разноски в размер на 183 лева.


Откраднатите надгробни статуи са върнати на собствениците.


Районният съд утвърди постигнатото споразумение, то е окончателно и не подлежи на обжалване.