„Ще разпусна НС максимално бързо”, заяви президентът


Окончателно президентът Румен Радев реши - гласуваме едновременно за държавен глава и за нов парламент на 14 ноември. Евентуален балотаж на вота за държавен глава ще се проведе на 21 ноември.


Не е ясно обаче кога ще излезе указът, с който ще бъде разпуснато 46-ото Народно събрание. А от него зависи ще  имат ли време депутатите да гласуват още законопроекти, освен актуализацията на бюджета.


Въпреки че първоначално държавният глава Румен Радев не беше привърженик на избори 2 в 1, тъй като по думите му противоречат на идеите на Конституцията, днес решението е друго.


„Изборите ще са 2 в 1 на 14 ноември", обяви Радев.


Нагласата си Румен Радев променил след разговори с представители на ЦИК. А причината е, че така ще има по-малко разходи.


„Така ще спестим и парите в хазната, и времето на хората", каза президентът от Плевен, където участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на града.


„Явно е, че двете кампании за НС и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно и ще се слеят. Убеден привърженик съм на надпартийното съгласие. Ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели – борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща България", каза още Румен Радев.


По думите му президентската кампания ще бъде още един ориентир за българските избиратели за това кои партии и политици работят за бъдещето на страната и кои бранят корупционните схеми.
 
„Ще разпусна НС максимално бързо в съответствие с реда и изискванията на Конституцията, Изборния закон и технологичното време”, допълни президентът.


След разпускането на Народното събрание трябва да бъде назначен и нов служебен кабинет, дори и министрите да са същите като в сегашния. Президентът обаче не отговори дали всички настоящи министри ще останат в него.


„Очаквам от следващото служебно правителство да продължи да работи за изкореняване на корупцията”, каза Радев.


Помолен да коментира евентуалната поява на нов политически субект в предизборната кампания, президентът отбеляза, че подкрепя ценности, не партии и не е упълномощил никого да говори от негово име. По думите му почтени българи има във всички политически партии.


„Това е моята България, аз съм заедно с тези хора и за тези години се убедих, че мога да разчитам на тяхната подкрепа“, каза още държавният глава.


От Централната избирателна комисия вече потвърдиха, че са готови да организират вот 2 в 1, но страната ще има нужда от допълнителни машини.


Източник: НОВА ТВ