Център за Солна терапия и Изкуства НиКа отваря врати на 15 септември в Ботевград. Студиото се намира в сградата на Обредния дом (бившата английска книжарница).


Подът и стените на помещението - единствено по рода си в града, са изцяло покрити със средиземноморска египетска сол, което пресъздава максимално условията в солна пещера.


В Център за Солна терапия и Изкуства НиКа ще може да се възползвате от лечебната сила на солта, както и да се насладите на йога практики и Art дейности.


Всеки посетил на Център за Солна терапия и Изкуства НиКа в периода 15 - 30 септември ще участва в томбола. В края на месеца ще бъдат изтеглени 5 човека, които ще получат по 5 безплатни посещения!


Работното време: от понеделник до петък - от 10:00 до 18:00 ч.


Повече информация може да се получи на фейсбук страницата Център за Солна терапия и Изкуства НиКа. Резервации се приемат на тел. 0888916914.


ХАЛОТЕРАПИЯТА е естествен метод за профилактика и лечение на редица заболявания в организма, тъй като солта има антибактериално, антимикотично и противовъзпалително действие. Осъществява се чрез халогенератор, чиято цел е да постигне здравословна среда чрез микроклимат, близък до солната пещера, морския бряг или борова гора. 


КАК ТОЧНО СЕ ПРОВЕЖДА ХАЛОТЕРАПИЯТА?


Солната терапия е комплекс от няколко солни сесии. Броят и честотата им се определя от симптомите и оплакванията. Времетраенето на сесиите зависи от възрастта на посетителите. Сесията за възрастни и деца над 12 години е с продължителност от 50 минути, а сесията за деца под 12 години е с продължителност от 25 минути. Това е така, защото човек на средна възраст прави около 12-15 вдишвания в минута, а малките деца около два пъти повече.


Халогенераторът разпрашава чистия натриев хлорид на частички до няколко микрона. Тези частици се транспортират до най-малките бронхи и дихателни пътища в белите дробове, включително синусите и носната кухина. Те проникват с лекота и през кожата, унищожавайки микроби и гъбички, прочистват от задържани течности, секрети и слуз, облекчават възпаления и отоци, релаксират нервната система. 


По време на сесията всичко, което трябва да правите, е да седнете, да се отпуснете и да дишате нормално. Можете да слушате музика или да подремнете. Децата в солната стая могат да се забавляват, като в голям пясъчник  


Заболяванията, при които най-често се препоръчва халотерапия и при които лечебната сила на солта оказва положителен ефект:


Дихателната система и УНГ:


- ринити (хреми) – вирусни, бактериални, алергични;


- синуити;


- синдром на задно натичане (стичане на секрет зад носа към гърлото);


- фарингити (остри и хронични);


- тонзилити (остри и хронични);


- бронхити (хрипове, сухи и влажни кашлици);


- ларингити;


- хронични кашлици при пушачи;


- ХОББ;


- бронхиална астма;


- белодробни инфекции - пневмонии;


- муковсицидоза;


- ушни инфекции - отити;


- усложнения след прекарана Covid инфекция.


Кожни проблеми:


- акне;


- невродермит;


- екземи;


- лишеи;


- хиперсекреция на масрните жлези;


- кожни алергии, атопичен дерматит;


- себорея, гъбички;


- псориазис.


Нервна система:


- стрес;


- депресия;


- главоболие;


- неврози;


- мигрена;


- фобии;


- безпокойство;


- безсъние;


- умора;


- летаргия.


ХАЛОТЕРАПИЯ ЗА СПОРТИСТИ


Белите дробове и връзката им с атлетичната дейност е може би най-важният фактор за оптимизиране на работата. Казано по-просто, спортисти, които са оптимизирали дишането си, могат да постигнат по-добри резултати с по-малко въздух. Поради тази причина провеждането на халотерапия води до по-добри спортни постижения, чрез подобряване на белодробната функция, както и повишаване капацитета на белите дробове, а оттам и издръжливостта.