Днес пътни строители в цялата страна протестираха. Точно в 16:00 часа  те блокираха важни пътища в страната. Една от затворените отсечки бе край Ботевград – на главния път Е-79 в района на м. Чуклето. Тежки камиони затвориха пътното платно, а от двете страни се образуваха километрични опашки. На протеста присъстваха представители на фирми-подизпълнители на пътни строежи, но имаше и техика от големите в бранша – „Европейски пътища”, „Автомагистрали Хемус” и др.


„Исканията ни са такива, каквито бяха и преди пет месеца – да получим парите  по договорите, които сме сключили и за работата, която сме извършили. Има фирми, които вече пет месеца не са получавали заплата”- заяви един от протестиращите. „Спрете да си прехвърляте отговорността”, „Без пътища няма държава”, „Всеки труд се заплаща” – това бяха лозунгите на протестиращите.


На протеста бе и Румен Романов, чиято фирма от 20 години почиства през зимата републиканските пътища на територията на община Ботевград, сред които и натовареният Е-79. Той сподели, че фирмата му от януари  т.г. не е получавала никакви средства за зимнно поддържане, нито за аварийни ситуации и опесъчаване. Досега дължимата сума  е 302 000 лева, а зимата е на прага и материалите за зимното поддъражане вече трябва да са осигурени.


По-рано днес на брифинг регионалният министър Виолета Комитова заяви, че след актуализация на бюджета са предвидени 100 милиона лева за зимнно поддържане на пътищата.