Сметищата около контейнерите зад блока на пл. "Освобождение" 5 са честа гледка, срещу която граждани, живеещи там, с основание негодуват. Причината е, че отпадъците не се изхвърлят в съдовете, а до тях или само в контейнер, чийто капак е отворен. Според живущите в блока проблемът е системен и няма да бъде разрешен, докато не се санкционират виновниците - работници от близките магазини и заведения.


Всъщност санкционирани има, стана ясно от наше запитване до ръководството на отдел "Контрол по сигурността и обществения ред“ към Община Ботевград. И днес е установено, че работник в близко заведение е изхвърлил боклук до един от контейнерите в пространството зад блока. На лицето е съставен акт.


Преди няколко дни е изпратена покана до собственика на един от големите магазини в района за съставяне на акт по същата причина. От отдел „Контрол по сигурността и обществения ред“ са категорични, че това не са първите съставени актове за такива нарушения и няма да бъдат последни, докато не се преустанови безотговорното трупане на отпадъци извън контейнерите при условие, че те са празни.


Единствено супермаркет „Фреш“ разполага със собствен, голям контейнер за отпадъци.