За 38-ма година в Ботевград се провежда празник на духовите оркестри, посветен на професионалната духова музика и творчеството на Дико Илиев. Организатори на традиционната проява отново са Община Ботевград и Народно читалище “Христо Ботев 1884”.


Поради въведената епидемична обстановка, тазгодишното издание се провежда под формата на концерти на открито, без дефилири и близки контакти между хората.


В началото на културното събитие  кмета на общината Иван Гавалюгов приветства участниците и зрителите.  „Добре дошли на поредното издание на Празника на духовите оркестри и мажоретните състави. За съжаление и по обясними причини, миналата 2020 година той не се състоя. Имаше сериозна опасност и тази година събитието да не се проведе. Благодарение на ръководството на читалището, които положиха всички усилия, празниците вече са факт. ”, каза Иван Гавалюгов при откриването. Той благодари на участниците за това, че са приели поканата за изява на ботевградска сцена. 


В първия ден на празника на духовите оркестри програмата включваше концерти с участието на духовите оркестри от Ботевград, град Дунаевци – Украйна, Габрово, Търговище и Младежки духов оркестър Ботевград.


Ето програмата за 2 и 3 октомври: 


02.10.2021 г. 


10:30 ч. Концерт на пл. „Саранск“


16:00 ч. Концерт в Градски парк – Ботевград


03.10.2021 г.


10:30 ч. Концерт на пл. „Саранск“