Със заповед на здравния министър Стойчо Кацаров от 21 октомври се въвеждат временни ограничения за провеждане на публични събития и посещения на публични места.


1. Преустановяват се посещенията в центровете за подкрепа на личностно развитие, детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца. Изключение се допуска само по отношение на центровете за специална образователна подкрепа. 


2. Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, симпозиуми, обучения, конкурси, изпити и други мероприятия с такъв характер. 


3. Преустановява се провеждането на тиймбилдинг и други организирани групови мероприятия с такъв характер в трудови колективи. 


4. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни инициативи и други с такъв характер. 


5. Преустановяват се груповите посещения в центрове, школи и други обекти за танцово и музикално изкуство. 


6. Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища.


С пълния текст за заповедта може да се запознаете Тук .


Пред националните медии министър Кацаров уточни: “Засега зеленият сертификат не важи за изборите. Там ще са валидни мерките, предвидени досега. Но може и там да се наложи зелен сертификат, ако нещата се влошат.“.


Относно работното време на заведенията, той обясни, че зеленият сертификат им дава възможност да работят и след 23 часа.


Сертификат ще се изисква само за лица над 18 години.