На 32 години, след боледуване, от този свят си отиде Спасимир Пилев – един от редакторите на Уикипедия. Той е родом от град Септември, но името му ще остане завинаги свързано и с нашия град. 


Спасимир Пилев бе един от основните двигатели на инициативата “Ботевград – първият уикиград в България“. Тя бе осъществена през 2017 год. с участието на доброволци – десетки читалищни дейци, учители, ученици, граждани,  и институции – Община Ботевград, Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“, Исторически музей – Ботевград и други. И стана пример как благодарение на много хора, работещи заедно, могат да се получат отлични резултати. 


В рамките на тази инициатива бяха създадени над 150 нови статии в Укипедия, на над 10 езика, за исторически, културни и природни обекти, личности и събития в община Ботевград . Освен това бяха добавени над 1000 снимки, видео и адио файлове. Творчеството на видния ботевградски поет Стамен Панчев също стана достъпно за интернет обществото. 


Благодарение на Спасимир Пилев, WikiBotevgrad придоби голяма популярност в други градове в страната, а също и в чужбина – на световни и регионални конференции в Берлин /Германия/, Кейптаун /Южна Африка/, Лвов /Украйна/, Тел Авив /Израел/ и други.


И да си припомним неговите думи на един от форумите на инициативата: “Радостен е фактът, че толкова много институции се включиха. Надявам се, че всеки един участник ще се чувства удовлетворен, че е помогнал информацията за Ботевград да стигне до хората по целия свят. Още веднъж благодаря на всички участници. Този проект ще продължи, той може би никога няма да завърши, което е най-хубавото. Защото информацията винаги може да бъде допълвана и актуализирана, могат да се добавят още фотографии и изображения, т.е. проектът е отворен за развитие.”. 


За кончината на Спасимир Пилев, geograf.bg написа: 


Почина големият съмишленик, сътрудник и приятел на Географ БГ Спасимир Пилев. Поклон пред паметта му! Искрени съболезнования към семейството и приятелите на Спасимир!


Спасимир е роден през 1989 г. в гр. Септември, недалеч от мястото, откъдето тръгва влакът по последната теснопътна железница в България.


Завършва История и география в СУ „Св. Климент Охридски“, а по-късно магистратура „Изменения на климата и управление на водите“ в същия университет. Най-много обича да се занимава с география и Уикипедия, защото познанието за света трябва да бъде достъпно за всеки. А по професия е мултимедиен разработчик на електронни учебници по География и икономика за учениците от 5. до 10. клас, както в България, така и за българчетата в чужбина.


За него е удоволствие е да се рови из архиви и библиотеки в търсене на интересни личности и събития от миналото, много често напълно забравени. Участвал е на няколко големи конференции на Уикипедия и работи в сътрудничество между Държавна агенция „Архиви“ и електронната енциклопедия, откъдето през 2017 г. получава Отличителен знак „Приятел на архивите“.


Сред любимите му занимания са пътешествията в България и по света, без значение от превозното средство. Ако може пеша, то така е най-добре. След видяното и преживяното по света може убедително да каже, че не са важни физическите белези на хората, а тяхната душевност. Но трудно е да се види всичко, затова колекционира пощенски картички от всички части на света. По време на Българския географски фестивал 2019 в Стара Загора прави изложба с над 300 от тях. Член е на Българското географско дружество.


Десетки приятели на починалия изразиха съболезнования във фейсбук профила му. “Спасимир беше един от най-бляскавите умове, изтънчен писар за времето си. Със скромна брилянтност. Приключенец и пътешественик. Поредният красив ум от другата страна на линията, който едва позна живота, но го живя като за дузина. Ще липсваш на света и човешкия гений“, написа съгражданин на Спасимир Пилев. 


Botevgrad.com се присъединява към тези думи и изразява съболезнования към близките на младия географ и историк. 


Поклон пред паметта на Спасимир Пилев!


На първата снимка: Кметът Иван Гавалюгов и Спасимр Пилев откриват първата табела с QR код на Часовниковата кула в Ботевград. 


На втората снимка: Спасимир Пилев при жабешкото блато в защитената местност “Мухалница“ край Ботевград. Автор на този фотос е Димитър Боевски.