Доклад за социално-икономическото състояние на село Врачеш е внесен за обсъждане в Общинския съвет. Една от основните точки в него е „Благоустрояване“.  Тя съдържа обобщена информация за изпълнение на дейностите по благоустрояване в населеното място. На първо място кметът Марин Бончовски, че през пролетта на тази година е изкърпена главната улица във Врачеш – „Трети март“, добавяйки, че за нея „има подписани документи за цялостно асфалтиране и ремонт на тротоарите. Явно той визира одобрения проект на Общината Ботевград  за реконструкция  и рехабилитация на общински пътища, в който е включен и тази улица. 


Подменено е осветлението по главната улица с LED лампи. 


Извършена е частична подмяна на водопровода по улиците „Горски пътник“, „Дунав“ и „Трети март“


„Направихме канализация от училището, тъй като беше запушена  и ставаше наводнение в котелното. Направи се и подаването на водата до училището „Отец Паисий“, пише в доклада.


По-нататък в него се посочва, че е направена канализация по част от улиците „Патриарх Евтимий“ и „Васил Левски“. За по-пряк път на хората, които отиват до аптеката, е направен мост над река Осеница. 


Средствата за направата на часовника на кулата на читалището са предоставени от спонсори. 


По проект на Община Ботевград е санирана сградата на кметството. 


С минерал бетон са насипани част от улиците: „Дунав“, „Теменуга“, „Оборище“, „Патриарх Евтимий“, „Люляк“. 


Направено е отводняване на улиците „Цар Освободител“ и „Люляк“.  Подменен е водопроводът на ул. „Шипка“, над Боновския мост. 


В доклада кметът на Врачеш съобщава още, че са разработени пет проекта за кътове за отдих и спорт, които да бъдат обособени на площадите „Победа“ и „Радовец“ и в махалите „Оборище“, „Патриарх Евтимий“ и „Гурко“. По думи на кмета Бончовски, проектът за пл. „Радовец“ е одобрен  за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.   


В ход е процедура  по отчуждаване на имоти около стадион „Бошолата ливада“, като целта е възстановяването му. 


Започнало е изграждане на покрив и тоалетна в двора на църквата, както и навес върху Маргинската чешма. 


Изпълнена е вертикална планировка в двора на детската градина.


Изготвен е проект за канализация на ул. „Люляк“. „Всички жители на трите махали с компактно ромско население вече са с изрядни електромери и няма незаконна връзка за ток“ , пише в доклада. 


На дневен ред е почистването на река Чешковица - от Маргинския мост до Осенска река. Предстои насипване на ул. „Александър Стамболийски“ и на част от улиците „Горски пътник“ и ул.“Баба Вида“. „Тези улици са в тежко състояние. Едната от тях е с много пропаднали участъци“, посочва кметът на Врачеш.