На заседанието днес Общинският съвет разгледа предложението на компания “Престиж такси“ – Ботевград за актуализиране на минималните и максималните цени за таксиметров превоз на километър пробег на територия на общината. 


Съветниците не удовлетвориха искането за увеличение на максималната дневна тарифа от 1,10 лв. на 1,70 за километър пробег и максимална нощна тарифа – от 1,20 лв. на 2,20 лв. Те приеха предложението на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност: дневната тарифа да стане 1,50 лв., а нощната – 2,00 лв. 


Минималните цени за таксиметров превоз на километър пробег също се променят, като в сила остава предложението на “Престиж такси“: минимална дневна тарифа – 0,79 лв.; минимална нощна тарифа – 0,89 лв. Досега минималните цени бяха съответно 0,60 лв. и 0,70 лв. на километър пробег.   


В хода на обсъждането на докладната в залата се чуха мнения, че каквито и цени да се гласуват, такситата не се съобразяват с тях и изпълняват услугите си по техен ценоразпис. Според съветника Цветан Цолов качеството на предлаганите таксиметрови услуги в общината не e на нужното ниво. Той заяви още, че от страна на общината трябва да се осъществява контрол и, ако е необходима, да се отнемат лицензи. Кметът Иван Гавалюгов не съобщи да са постъпвали до него сигнали от граждани, недоволни от услугите на таксиметровите превозвачи.