Природният газ ще поевтинее от 1 ноември, вместо за поскъпне с очакваните 32%. Това бе съобщено на извънреден брифинг в Министерския съвет днес.
Това е станало възможно заради променените цени на европейските газови хъбове, както и с допълнителни преговори с "Газпром експорт". Преговорите с руската компания започнали преди повече от месец, като след тях на "Булгаргаз" ще бъдат предоставени допълнителни количества газ на цена, по-ниска от тази на газовите хъбове – заяви  социалният министър Гълъб Донев.

Така от 1 ноември цената, на която природен газ се продава на топлоелектрическите централи и газоразпределителните дружества, става 93.19 лева за мегаватчас, което е с 1.35 лева по-евтино от октомври. "Това ще спести на потребителите на природен газ в страната 40 млн. долара", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него българските потребители ще плащат два пъти по-ниска цена от тази на европейските газови хъбове.
Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов вероятно през декември ще има ново поевтиняване на природния газ и цената ще падне под 93 лева за мегаватчас.