Заедно със свои съученици от СУ „Христо Ясенов“ засади плодни дръвчета в Етрополе


80 плодни и 48 декоративни фиданки бяха засадени в Етрополе в рамките на инициативата „Нашето зелено утре“, част от Благотворителната програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН. Програмата бе реализирана от представители на ръководствата и служители на дружествата-дарители, ученици и общински служители. 


Ученици от СУ „Христо Ясенов“ бяха сред доброволците, включили се активно в засаждането на 15 плодни дръвчета в кв. 20 „Манастирската“. Техните усилия бяха подкрепени от Венета Златева, еколог на община Етрополе, както и от представители на дарителите - Стефан Борисов и инж. Валентин Цацов, съветници в Геотехмин ООД, Григор Хлебаров, старши еколог на рудник „Елаците“, Николай Младенов, ръководител направление „Сервизна и производствена дейност“ и Стоян Димитров, ръководител направление „Сервизна дейност в Геотрейдинг АД, Ивелина Христова, експерт ЗБУТ от Геострой АД и други работещи в компаниите. 


Сред учениците, включили се в „Нашето зелено утре“, бе и Симона Борисова. Тя има редица успехи в сферата на спорта, културата и образованието, за които сподели по време на озеленителните дейности. Ученичката в 12 клас, освен отличничка в училище, се занимава активно с волейбол и народни танци. Участията в извънучилищни дейности я „обогатяват като човек, осигурявайки ѝ много възможности и запознанства“. 


Симона разказа, че всяка година взема участие в поне една олимпиада. Миналата година на олимпиадата по география успява да се класира за национален кръг, което е едно от най-големите ѝ постижения на подобно състезание. Това за нея е доказателство „че всички години труд се отплащат“.  


Като значимо свое постижение тя определя и успеха си в проекта „Посланик за един ден“. Включва се в този проект с помощта на своята преподавателка Мая Стаменова, която запознава нея и връстниците ѝ с правилата за участие в конкурса. Симона пише есе от 250 думи на тема: „Три области в България, които смятаме, че бяха най-силно повлияни от COVID-19“. Избрала е да разгледа трите най-близки за нея области – образование, култура и спорт. За нейно огромно щастие есето ѝ е оценено като едно от най-добрите. За отличното си представяне Симона получава възможността да посети посолството на Куба и да работи с г-жа Ямира Куето Милиан, посланик на Куба за България. „Беше наистина вълнуващо, интересно, запознах се с толкова много хора. Преживях страхотен ден, който не мога да опиша с думи. Определено беше незабравимо. Много хора се радваха да ме видят и да и да ме поздравят“, споделя за преживяването си Симона.


Освен с постиженията в сферата на образованието, Симона тренира активно волейбол и е част от местния волейболен отбор. Винаги отборно успяват да се класират на предни позиции в национални състезания. Миналата година дори заемат трето място за страната на училищно ниво. Младото момиче определя спорта „като нещо, което те учи на дисциплина, отборна игра и те мотивира да мислиш не само за себе си, а за всички около теб“. За Симона в основата на успехите стоят отдадеността и постоянната работа: „Ако правя нещо държа да го направя както трябва. Смятам, че всички хора трябва да действаме по този начин. Трябва да бъдем отдадени, независимо с какво се занимаваме“. 


Целта, която стои пред Симона, е успешно завършване и образование в чужбина, за да натрупа знания, които да ѝ бъдат полезни тук. След 10 години се вижда успяла и неспираща да вдъхновява хората около себе си. Дори към момента, заедно със своите приятели работи върху тази кауза. „Имаме идея постоянно да показваме на младежите в нашето училище, че с желание и труд нещата се получават, именно затова с Ученическия съвет към СУ „Христо Ясенов“ се включихме в „Нашето зелено утре“ в Етрополе, за да дадем пример“, завършва Симона.


Кампанията „Нашето зелено утре“ 2021 на Група ГЕОТЕХМИН е насочена и към младите. Именно заради това основните растителни видове, които са избрани в рамките на инициативата за тази година са овошки, които да бъдат засадени с помощта на учениците, да бъдат отглеждани от тях и когато започнат да дават плод, младежите заедно да събират плодовете от своя труд. В следващите кампании ще очакваме още повече ученици, които са решили да последват примера на Симона и са се вдъхновили да работят за по-зелено и по-добро утре.


Инициативата „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН е дългосрочен проект за подобряване на биоразнообразието и околната среда в общините, в които Групата развива дейност. От 2020 г. той се осъществява с дарения от четирите дружества – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, а  общините определят площите и подходящите растителни видове за озеленяване, съобразно климатичните особености, местните почвени характеристики и биоразнообразието в района.


На третата снимка: Симона е на втория ред, втората от ляво на дясно с отбора по волейбол след победа /Личен архив/