От 1 ноември към момента на територията на община Ботевград има  общо 375 карантинирани заради КОВИД-19.  Това са  болни на домашно лечение, хоспитализирани и само карантинирани като контактни  лица.  В тази бройка поподат и непълнолетни лица, които не участват в изборите.
На 14 ноември броят на карантинираните ще бъде по-голям, тъй като към тях ще се прибавят и тези, които се разболеят до края на седмицата и техните кантактни лица.
За да гласуват в неделя, гражданите под карантина трябва да подадат заявление до кмета на общината. Образец на заявлението има на страницата на ЦИК и може да се подаде електронно.  Не е задължително притежаването на електронен подпис.
Заавлението е публикувано и на интернет страницата на община Ботевград, може да се попълни и да се изпрати на електронния адрес на общината.
Третият начин за подаване на заявления е чрез упълномощено лице от карантинирания. Той може да внесе заявлението в общината, като пълномощното не е нужно да бъде нотариално заверено.
Кметът на общината ще издаде заповед за създаването на две  подвижни избирателни секции. Едната е за лежащо болните в КОВИД-отделението на болницата, а втората е за карантинираните лица.
На консултации днес  в общината политически сили са изразили готовност техни представители да участват в подвижните секции. До утре имат срок да подадат и конкретните имена, за да бъдат назначени от РИК. Членовете на подвижните секции ще бъдат по трима. Те трябва да са ваксинирани лица и ще бъдат снабдени с всички предпазни средства – костюми, маски, ръковици и т.н.