Днес е особен ден, ден, който е белязан от две сериозни трагедии. Да започнем от инцидента от миналата вечер във варненкото село Рояк, където загинаха български гражднаи в Дома за възрастни хора. Трагедия, която и в момента се разследва, конкретика не мисля, че е необходимо да коментираме в този момент след като разследващите органи си вършат работата. Това коментира министър-председателят Стефан Янев по време на срещата с македонския си колега Зоран Заев.


“В рамките на по-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ. Автобус, регистриран в Република Северна Македония, с граждани както на Македония, така и с други народности, катастрофира на АМ "Струма". За съжаление с над 40 души загинали, трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни докосва, което ни прави хора и съпричастни, без значение от каква националност са загиналите“, заяви още Янев, цитиран от monitor.bg.


И по двата случая се водят разследвания за установяване на причините за инцидентите.


Жестоката катастрофа е основна тема не само в нашите национални медии и тези на Република Северна Македония, за нея съобщават и редица световни медии. 


От https://dir.bg/ препечатваме една от публикациите по случая, озаглавена:


Разказ на свидетел: Шофьорът на автобуса е карал с над 100 км/ч, няма спирачен път


По думите на секретаря на областния съвет за сигурност на Перник, това, което оцелелите описват като експлозия, всъщност е гръм от спуканата дясна гума на автобуса


Несъобразена скорост и заблуда на водача вероятно са причинили автобусната катастрофа с 45 жертви край Боснек. Това разказа пред bTV и БНТ секретарят на областния съвет за сигурност на Перник Васко Пиргов, който е бил на мястото на инцидента заедно с първите полицаи и пожарникари.


"Работя в областна администрация Перник и бях известен за инцидента. В 3.30 часа бях на местопроизшествието и видях, че е създадена много бърза и качествена организация на ОДМВР-Перник. Видях пожарната и линейките", допълни Пиргов, който е експерт по двигатели вътрешно горене.


По думите му, това, което оцелелите описват като експлозия всъщност е гръм от спуканата дясна гума на автобуса.


"Не е за разказване, гледката е страшна, от задното дясно стъкло са скочили от автобуса", каза той. По думите му возилото е спряло на бензиностанция, която е на само 20 минути път от мястото на трагедията и е изключено шофьорът да е заспал, а "настилката в района на инцидента е перфектна".


Според Пиргов вероятно водачът е карал с несъобразена скорост и се е заблудил, че кара в дясна лента в района на отбивка за крайпътна чешма.


"Автобусът удря предна дясна гума в знак, който е хвърчал 45 метра напред. Пътната настилка беше перфектна, няма как да се е подхлъзнал автобусът. Няма спирачен път. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака и оттам става трагедията", подчерта той.


Според Пиргов автобусът се е движел с над 100 км/ч и шофьорът не е реагирал адекватно. Вероятно се е спукал и резервоарът при първия удар. При триенето на метал в метал са се получили искри. Пожарът е тръгнал от предната част, като според полицаи е имало туби с нафта при резервните гуми.


"Автобусът се е врязал и е спукал гумата, след което се е влачил, имало е разлив на гориво и тъй като парното на автобуса е работило, оттам идва аварията, заради която започва пожарът. Пътят беше осеян с нафта", допълни той.


Според Васко Пиргов, вероятно повечето жертви са се задушили, а след това са изгорели.


""Предполагам, че за 2-3 минути автобусът е изгорял. Няма как да се извади тахо картата, тъй като предната част е напълно изгоряла. Ламарината се е стопила", добави той.


Останалите 3 македонски автобуса, които са превозвали екскурзиантите от Истанбул за Скопие, са преминали рано тази сутрин около 5 ч. през ГКПП Гюешево и са се прибрали в Северна Македония, съобщиха за БНР служители на пункта.


Митничари от Гюешево казаха, че фирмата-превозвач "Беса транс" от Скопие редовно организира екскурзии до Истанбул, особено когато има няколко почивни дни за северномакедонците.


Групите пътуват предимно нощем. През пункта Гюешево до обяд се очаква да премине главният прокурор на Македония, за да посети мястото на трагедията със запаления автобус край Боснек.


Същевременно от българската прокуратура съобщиха, че се провеждат разпити на пострадалите при тежкия инцидент на магистрала "Струма", които са настанени в "Пирогов". 


Извършва се оглед на местопроизшествието. Разследването ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура - София и Върховната касационна прокуратура.


"Прокуратурата на Република България ще положи всички усилия за изясняване на случая и установяване на причините, довели до тежкото пътнотранспортно произшествие", се казва в съболезнователен адрес до главния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески, изпратен от ръководството на прокуратурата. В него се изразяват най-искрени съболезнования и съпричастност към скръбта на народа на Република Северна Македония.