Той е номинация на „Продължаваме Промяната” Минчев е завършил право в Софийския университет. Има дългогодишен стаж като адвокат. Говори английски и немски език. Водач на листата на ПП в Перник. 


Кирил Петков обясни, че Минчев се е доказал като „отличен професионалист, непримирим боец за каузи, с активна гражданска позиция".


„Вярвам, че с тези негови качества, както и доброто му образование, почтеност и постоянство - ще допринесе много за 47-ото Народно събрание. Той ще служи за най-добрата кауза - успехът на България”, каза съпредседателят на ПП при издигането на кандидатурата на Минчев.


Първи думи на Минчев като председател на парламента: „Българският парламент не е просто място, където се творят законите, а върховната институция, която със своята дейност обезпечава функционирането на всички сфери от обществения живот”, посочи той.


„Парламентът отразява нагласите в обществото. С избора на цели седем формации, които да бъдат парламентарно представени, избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения - длъжни сме да се съобразим с волята му”, добави Минчев.


„Нека работим за това в 47-ия парламент, в рамките на един пълен четиригодишен мандат, да възстановим духа на взаимното разбирателство и да наложим нов модел на правене на политика”, каза новият председател на парламента.


„Приемете огромната ми признателност за честта да бъда председател на българското народно събрание. В един толкова важен за родината ни момент тази чест е особено голяма”, допълни Минчев.


„Ще работя, вярвам, че всички заедно ще работим за това българският парламент да бъде място за свободни и градивни дебати и дискусии, в които ние да създаваме тези закони, които да ускорят развитието на страната ни и да я направят пълноценен член на Европейския съюз. Само така ще се осъществи промяната, за която всички мечтаем - да живеем в една по-добра България”, завърши той.


Кратки биографични данни да новия  председател на парламента   Никола Минчев 


Никола Минчев е от ПП. Завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючюков и Величков”. Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език.


Първите думи на новия председател са показателни: "Да възстановим духа на взаимно разбирателство и нов модел на качествена политика. Ще работя българският парламент да е място за свободни и градивни дебати и дискусии”.


Думите "дебат" и "дискусия" бяха изгубили значението си през последните 12 години. При управлението на ГЕРБ парламента беше превърнат в кафене, където се пишеха нови конституции и се раздаваха плажове на концесия. Ясно е, че поцинкованите кофи от женски и мъжки род са вече в миналото. 


Млад и образован човек, издигнат и подкрепен от други млади и образовани хора, е Председател на парламента. Всеки 10-ти в Народното събрание е около или под 30 годишна възраст.


Новият председател на парламента   Никола Минчев е млад юрист, който иска парламента отново да се превърне в място за дебати и дискусии, за да не се налага на младите хора да напускат България.


Другото предложение да заеме поста председател на Народното събрание беше бизнесменът Цончо Ганев от „Възраждане”, когото подкрепиха 13 депутати. 


За заместник-председатели бяха избрани Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната”, Росица Кирова от ГЕРБ, Мукаддес Налбант от ДПС, Кристиан Вигенин от БСП, Ива Митева от „Има такъв народ”, Атанас Атанасов от „Демократична България” и Цончо Ганев от „Възраждане”. 


Събранието избра и 14 секретари, по двама от всяка парламентарна група.


Утвърдени бяха и всичките 7 парламентарни групи със свои имена и ръководства.