Как цвете, отглеждано от древните ацтеки, се превръща в най-популярното растение в света. Коледната звезда е най-обичаното празнично цвете в цяла Европа, но корените ѝ са от другата страна на океана, в земята на ацтеките - Северна и Централна Америка. Там коледната звезда е била на особена почит.


Известна в Чили и Перу като „короната на Андите“, коледната звезда всъщност е малко тропическо дърво (Euphorbia pulcherrima) и в дивата природа може да достигне височина до 3,5 м с листа с размери от 15 до 20 см в диаметър. През XIV до XVI век прицветниците на коледната звезда са били използвани от ацтеките за създаване на пурпурна боя, а соковете ѝ - като лекарство за овладяване на треската. Червеното се приемало като символ на чистотата и непорочността, затова растението добило широка популярност.


Продавани в Мексико Сити още от ерата на ацтеките, днес коледните звезди се радват на интерес в родната си земя през целия ноември и след легендарния празник Деня на мъртвите, което ги прави ярък символ на сезона в цяла Америка.


През XVII век зимното цвете е открито от францискански свещеници и използвани в тяхното годишно шествие на Рождество Христово, фиестата на Санта Песебре. Сега, през XXI век, коледните звезди биват излагани в цветарските магазини наравно с оранжевия мексикански тарос (ацтекски невен), който традиционно се използва за украса на олтарите в Деня на мъртвите.


Г-н Пойнсет открива „мексиканското чудо“ 


През 1828 г. министърът на Съединените щати в Мексико, г-н Джоел Робъртс Пойнсет, открил това прекрасно екзотично растение с червени заострени листа, цъфтящо край пътя през зимата. Мексиканците и съседите им в Гватемала го наричали „цветето на святата нощ“ заради звездовидните му съцветия, символизиращи Витлеемската звезда.


Според мексиканската легенда, младо момиче и нейният брат донесли в църквата си букет от зелени листа от коледна звезда, които набрали по пътя като подарък за бебето Исус. Когато малката Мария ги положила при възстановката на сцената на Рождество Христово на Бъдни вечер в църквата, зелените листа внезапно се превърнали в яркочервени венчелистчета и така цветето се сдобило с името си.


Красивото цвете на Бъдни вечер така пленило новия министър, че той го представил в Съединените щати, където то било именувано на „откривателя си“ (оттам идва латинското mu название Poinsettia) и бързо се превърнало в предпочитана празнична украса. Популярността му продължила да се увеличава до степен, в която днес това е най-масово отглежданото растение в света според доклада на Министерство на земеделието на САЩ, Floriculture Statistics, в който коледните звезди представляват повече от 20 процента от продажбите на саксийни растения, възлизащи на около 250 милиона долара. 


Мексико остава водещ производител на коледна звезда, отглеждайки десетки милиони растения всяка година, повечето от които или се продават на вътрешния пазар, или следват стъпките на г-н Пойнсет, като се изнасят за Америка. 


Открита от испанците и покорила цяла Европа


Благодарение на нашите предци-пътешественици, коледната звезда е позната в Европа от 1570-те години, благодарение на писанията на Франсиско Ернандес, лекар на испанския крал Филип II, който прекарал известно време в Мезоамерика, изучавайки ботаника и нямало как да не забележи чудното цвете, растящо в изобилие в дивата природа.


Апетитът за коледните звезди в цяла Европа е също толкова силен, колкото в Мексико и Съединените щати. Около 32 милиона екземпляра се продават всяка година само в Германия, където повече от 700 разсадника обслужват стабилния потребителски пазар, според маркетинговата инициатива на европейските развъдчици на коледна звезда, Stars for Europe.


В Полша коледните звезди са най-продаваните цъфтящи домашни растения, когато хората започнат да подготвят колоритната си украса за Коледа.


Както в отминалите времена, така и днес традиционното червено все още е любимият цвят на коледната звезда във всички нации, но тя се предлага и в други разновидности в широка гама от прекрасни цветове – от бяло, кремаво и жълто до нюанси на оранжево и розово – за радост на огромния брой любители на емблематичната жива коледна украса. 


Правилната грижа за него е от първостепенно значение за любителите на домашните растения на Стария континент според водещите експерти, Stars for Europe.


Коледната звезда е известна с това, че създава прекрасна празнична атмосфера, но има и репутацията на капризно растение. Истината обаче е, че с малко предварителна информация, можете да осигурите перфектните условия за живот на разкошното цвете и то да украси не само празничните ви дни, а и тези след полунощ на Нова година! 


Температура


Не бихте рискували да изведете малко кученце на разходка по заснежените улици, без да го облечете в топли дрешки – на същия принцип би трябвало да се базира и отношението ви към поинсетиата, която ненавижда зимните температури. Златното правило за нея да не я оставяте да изстива на студа. Необходимо е да ѝ осигурите минимум 15-22 градусови температури, както и да я пазите еднакво от измръзване и силна пряка светлина, директно насочена към нея. За предпочитане е да я настаните в отоплявано помещение с умерена осветеност. 


Това чувствително растение може лесно да бъде увредено по време на транспортирането от градинския център или магазина за цветя до дома ви, така че е важно да се уверите, че е правилно опаковано в хартия, без да оставяте листата му изложени на атмосферните влияния. Експертите препоръчват да го поставите в чанта, за да го предпазите по-добре. Дори няколко минути излагане на суша или студен въздух през зимата могат окончателно да увредят листата, затова те трябва да бъдат защитени през цялото време.


Светлина и сянка 


Не наказвайте растението да стои в сенчестия ъгъл на стаята. Коледните звезди предпочитат светлите места, а не пълна сянка. Обичайният съвет е да ги пазите от пряка слънчева светлина, за да предпазите листата им от изгаряне, но конкретно през зимата такъв риск няма.


Поливане и подхранване


Оптималният ph диапазон на почвата, от която се нуждаят коледните звезди, е от 5,8 до 6,2, като се използват три части почва към една част субстрат. Така до корените може да достига повече кислород. Повечето коледни звезди не се нуждаят от презасаждане през зимата, така че можете спокойно да оставите своята в саксията, в която сте я закупили.


Не бива да се поливат прекомерно и да се оставят във влажна и размекната почва. Това е пагубно за коледните звезди почти колкото излагането им на студа. Трябва да оставите почвата да започне да изсъхва, преди да полеете отново растението си, като внимавате да не прекалите с количеството вода. Прекомерното поливане може да доведе до появата на сива плесен и дори да ги направи уязвими за вредители като брашнени червеи и люспести насекоми.


Поддържайте Коледните звезди умерено овлажнени, ако са разположени в помещения, където централното отопление е на пълна мощност,


Новозакупените коледни звезди не изискват торене през периода на цъфтеж, защото обикновено се продават в предварително наторена почва. Ако се налага торене, например след присаждане или ако искатте да им се радвате за по-дълъг период, те обичат да бъдат подхранвани ежемесечно с тор с високо съдържание на калий и ниско съдържание на азот.