Богоявленският ритуал по хвърляне на кръста бе изпълнен във водите на Стара река в местността Зелин /срещу манастира „Рождество на Пресвета Богородица”/. Архиерейският наместник отец Борис отслужи водосвет за здраве на брега на реката, след което хвърли кръста от моста. За да спасят Божия знак, се хвърлиха повече от десет мъже, но най-бърз беше 34-годишният Константин Лазаров. Той е от Ботевград, имам собствен бизнес. 


За трета поредна година Константин скача за кръста. Този път успя пръв да стигне до него. Младият мъж  пожела да е здрава, щастлива и благодатна годината. 


На Богоявленския ритуал присъстваха председателят на Общинския съвет д-р Илин Черняшки, общински съветници, кметът на Трудовец Еленко Иванов, представители на общинската администрация, граждани. 


Към Константин бяха отправи поздравления и благопожелания. Той получи и подаръци от Община Ботевград.   


На 6-ти януари православната църква отбелязва  Йордановден /Богоявление/, който е третият по значимост в християнската религия след Възкресение и Рождество Христово. В народната традиция се празнува Кръстовден, който носи названията и Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.


Според библейските текстове на този ден Иисус Христос е покръстен от Св. Йоан Кръстител във водите на река Йордан.


Има предание, че свети Йоан Кръстител потапял до шията всеки човек, когото кръщавал и го държал така, докато не изповядал всичките си грехове. Когато видял Иисус, Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Иисус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".


Това е и причината денят да се нарича още Богоявление.


Традиция е на днешния ден да се изпълнява Богоявленски ритуал по спасяване на кръста. Вярва се, че успелият да извади Божия знак ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Ако кръстът бъде изваден заледен или времето е сухо и много студено, годината ще бъде добра и плодородна. На мястото, където е била хвърлена светинята пък, болните се изкъпват или напръскват, за да бъдат изцелени. Всеки вярващ измива лицето и ръцете си във водоема за здраве.


Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.


Днес имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.