Орлин Цветков е начело на ботевградската болница от юли месец миналата година. Той бе кандидатът, който спечели конкурса, обявен от Община Ботевград. Преди това, както сме информирали, Цветков е оглавявал МБАЛ “Христо Ботев“ – Враца. През 2016 год. е обвинен от Прокуратурата за длъжностно присвояване и е подведен под съдебна отговорност. Делото е приключило в негова полза, съобщава BulNews.


Ето какво пише врачанската информационна агенция по темата:


Бившият директор на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ Орлин Цветков спечели дело срещу Прокуратурата, която през 2016 г. го обвини в длъжностно присвояване, научи BulNews.


Образуваното дело приключи в негова полза. По казуса обвиняеми бяха и Светозар Луканов, също бивш директор на здравното заведение, както и началникът на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов. Двамата също бяха оправдани от съда.


По жалбата срещу действията на Прокуратурата, внесена от бившия директор на врачанската болница Орлин Цветков, Врачански окръжен съд заседава през месец декември. Документът беше внесен още през април. За по-ранно насрочване на процеса попречи пандемията. Съдът не отхвърли жалбата, но намали искания размер на обезщетението на 8 000 лева.


"Обжалваме постановеното", уточни Орлин Цветков.


Припомняме, че през 2016 г. Орлин Цветков заедно със Светозар Луканов, също бивш директор на врачанската болница, и доктор Румен Цветанов, бивш началник на съдова хирургия, бяха подведени под съдебна отговорност като съизвършители за присвояване на малко над 32 000 лева в полза на трето лице. Третото лице д-р Халил Мехмед от Шумен се водеше на работа в болница. Договорът, в периода март 2013 г. до декември 2015 г. даде възможност на отделението по съдова хирургия да работи и да се спасяват човешки животи.


В хода на процеса от районна прокуратура Враца настояха Орлин Цветков, като тогавашен директор на болницата, дори да бъде отстранен от длъжност. Делото приключи с оправдателни присади. Бившите директори Орлин Цветков и Светозар Луканов оправда първо Районен съд, после и Окръжен. Оправдателните присъди потвърди и Софийски апелативен съд. Оправдан беше и тогавашният началник на съдова хирургия доктор Цветанов, обвинен и в извършване на документно престъпление.