Радостин Красимиров Миков е само на 12 години и вече има своето международно признание. Той участва в международен конкурс за най-добро изпъление  на произведение от Моцарт във Великобритания.


Музикалното състезание  тази година се проведе онлайн от 27 декември до 8 януари. По регламент в него със записи на свои изпълнения участват млади музиканти от целия свят, разделени в седем възрастови групи – от 5 до 25 години.


На 27 януари журито обяви победителите в състезанието – ботевградчанинът Радостин Миков е на първо място в своята възрастова група. Записът, с който е участвал, е изпълнение на Моцартовата соната номер 15. Самият запис е направен по време на участието му миналата година в Моцартовите празници в Правец.


Радостин в момента е ученик в пети клас на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Той е в класа по пиано на известната педагожка Цвета Кунчева.
За талантливия Ради разказва неговата първа учителка по пиано – Здравка Цонева. Тя има школа към читалището в Правец: „За първи път Ради дойде при мен, когато нямаше навършени 6 години. Родителите му  - Красимир и Преслава, ми разказаха, че още от малък има интерес към пианото. Макар че в семейството няма професионален музикант, Ради сам си избрал да ходи на уроци по пиано. Баща му е военен, а майката е акушерка.
С него работих  в продължение на няколко години. Мога да кажа, че е изключително интересно дете, талантливо, веднага се открои сред останалите. Освен чисто музикалните си заложби, Ради притежава остър ум, а и много добро чувство за хумор” – разказва Здравка Цонева, човекът, който пръв открива таланта на малкия музикант и му разкрива необятния свят на музиката.


До 4-ти клас Ради учи в ботевградското училище „Свети свети Кирил и Методий”, след което се явява на приравнителен изпит за пети клас в Музикалното училище в София. Класиран е шести, макар че се състезава с други деца, някои от които вече учат в Музикално училище.


Миналата година Ради участва в Моцартовия фестивал в Правец заедно с други деца от местните музикални школи. На сцената на читалището той изпълни Соната номер 15 от Моцарт, както и произведения от Бах и Шостакович. Съпругът на учителката му Здравка Цонева прави любителски запис на изпълненията на малкия пианист. Именно този запис вижда учителката му от Музикалното училище в София и решава да изпрати видеото до организаторите на фестивала във Великобритания. Оттам одобряват кандидатурата му и след получената допълнителна информация го включват в самата надпревара.


„Много се радвам за наградата на Ради, за това че е оценен на международно състезание. Той определено има път в музиката и аз му желая да е здрав и да следва мечтите си” – казва Здравка Цонева. Тя е дългогодишен преподавател по пиано и акордеон в читалището в Ботевград, а от няколко години в Правец. Нейната школа са завършили десетки деца, някои от които са продължили музикалното си образование и днес са  професионални инстументалисти, певци и музикални педагози.