На националния празник 6 септември – Деня на съединението, в центъра на Правец официално беше открита статуя на древногръцкия философ Диоген. Статуята е направена от известният български скулптор Вежди Рашидов и е изработена със средства от създателя й и Валентин Златев.

Произведението на изкуството е разположено в самия център на Правец, на метри от сградата на общината. До паметника е поставена и плоча, на която седят най-известните думи на философа "Аз съм гражданин на света". Тази фраза се родила, когато попитали Диоген за една от странностите му - да обикаля с факла в ръка по сред бял ден. Всъщност по този начин той търсел "Честния човек". Диоген е роден през 412 г.пр.н.е. и умира през 323 г.пр.н.е. Според него всички изкуствени “преимущества” на цивилизацията са несъвместими с щастието и моралът възпира завръщането към природната простота.         

Създателя Вежди Рашидов през последните години се изявява като общественик и заема позиции по политически и социални теми. Над 40 изложби в България и чужбина са били сътворени от него за 30те му години като скулптор. По случай петдесет годишнината му през май 2004, Рашидов е награден с най-високото отличие в Република България - Орден "Стара Планина".