България е заплашена от „Синдрома Майорка“, съобщава германският вестник "Ди Пресе".
В свой материал вестникът разказва за ситуацията по българското Черноморие и за това, че страната ни се е превърнала в дестинация за алкохолен туризъм, пише БГНЕС. Според изданието, което е провело разговори с ръководителя на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и кмета на морската ни столица Кирил Йорданов, страната ни привлича все повече чуждестранни туристи, но развитието на сектора вероятно е в грешна посока.
В статията се казва, че бутилка водка у нас струва около 2 евро, а разнообразието от алкохолни напитки е впечатляващо. Това, както и хубавите плажове и нощният живот в морските ни курорти привличало все повече алкохолни туристи към България.
От официалната статистика, която е цитирана от вестника, става ясно, че към края на август близо 4 млн. чужденци са прекарали отпуската си в България, което е със 7 на сто повече от съпоставимия период за 2006 година. Туристите от ЕС са се увеличили с 30 на сто, което е вляло в българската икономика 1,3 млрд. евро. Положителната статистика обаче е дотук. Туристите са привлечени от ниските цени в България, а не от предложенията за уелнес, голф или спа туризъм на елитните хотели, което означава, че се превръщаме в предпочитана дестинация за по-бедни туристи с по-ограничени доходи.
От изданието посочват, че строителството по Черноморието е прекалено голямо и че страната ни е тръгнала по пътя на Испания. Като най-голям проблем се посочва именно прекомерното застрояване на курортите. Официални данни за строителството, които да обхващат цялата страна, нямало, но се посочва, че от началото на годината врати са отворили 1800 нови хотели и къщи за гости.
Това е довело до изостряне на ценовата конкуренция и прекалена концентрация на туристи. Това става ясно и от думите на кмета на Варна. Според него легловата база в района на Варна се е увеличила три пъти през последните години. Той казва още, че най-големите инвеститори в имоти идват от Русия и Великобритания, като покупките на ваканционни имоти се е превърнала в масова практика.
Другият основен проблем, посочен от изданието, е състоянието на инфраструктурата по българското крайбрежие и състоянието на пътната мрежа. Изводът, до който достигат авторите на материала, е че въпреки усилията за привличане на платежоспособни туристи, като цяло ще бъде запазено настоящото положение и страната ни ще продължи да бъде масова дестинация за по-ниските слоеве от западното общество