Във връзка с изпълнение на общинската програма за управление на отпадъците и с цел предотвратяване на изхвърлянето на текстил на нерегламентираните за това места, Община Ботевград постави три контейнера за стари дрехи и обувки по проект ТеxCyle. Новите съдове са разположени на удобни места и ще се обслужват веднъж седмично или в зависимост от количеството на събраните текстилни и кожени изделия.


Употребяваните дрехи и други текстилни изделия са ценен материал, който не бива да свършва на сметището. TexCycle е проект за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи, който осигурява лесен, сигурен и удобен алтернативен начин за изхвърляне на излишни дрехи. Неговата основна цел е да предотврати тонове текстилен отпадък да стигнат до сметищата.


Трите контейнера на TexCycle са поставени в три различни района на града:


ул. "Захари Стоянов" пред „Арена Ботевград“


ж.к. „Саранск“ – кръстовището на улиците „Плиска“ и „Ал. Батенберг“;


ж.к. „Васил Левски“ – до ОУ „Св. Св. Кирил и Методий;“


А как се използват контейнерите, повече по темата от ТУК.


В тях могат да се предават дрехи, обувки, хавлиени кърпи, пердета, завеси или друг домашен текстил. Подготвените за предаване продукти трябва да са опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се отвор над дръжката. 


Контейнерите са метални и са конструирани така, че да не може да се вади и разхвърля тяхното съдържание.


Община Ботевград е сключила договор с фирма TexCycle и е получила съдовете безвъзмездно. Събраните материали ще се извозват веднъж седмично – в сряда. От фирмата ще се грижат за събирането и по – нататъшното оползотворяване на текстилните продукти, за да затворят жизнения им цикъл по екологичен начин и те да бъдат използвани отново в Бъдеще.


Община Ботевград апелира новите придобивки да бъдат използвани по предназначение! Ако те бъдат запазени и широко употребявани, мрежата от такива съдове ще бъде разширена.