Още 27 зони с ценни растителни и животински видове стават част от европейската екологична мрежа Натура 2000.
Правителството одобри на заседанието си четвъртък предложението на Националния съвет за биологично разнообразие (НСБР). Допълнителният списък, които приеха министрите, обхваща 27 от 29-те защитени зони, които бяха отложени с решение на НСБР по предложение на бившето Национално управление по горите. Само 2 от тях - Рила буфер и Централен Балкан буфер, остават отложени за разглеждане на следващо заседание на НСБР.
На специална пресконференция след решението на кабинета министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров уточни, че с одобрените зони 28 процента от територията на страната вече е част от Натура 2000, съобщи БГНЕС.
Това са 295 зони, като към тях се очаква до края на годината да се добавят още 44 зони, каза министър Чакъров. Той съобщи, че тези 44 зони ще бъдат дискутирани от Съвета по биологично разнообразие на 25 октомври и веднага след това ще бъдат внесени за одобрение от кабинета. С тях 35 процента от територията на България ще стане част от европейската екологична мрежа.
Европейската комисия е уведомена с писмо от 4 октомври 2007 г. за всички действия на българското правителство, каза още Чакъров. На въпрос дали ще се налага оценка за съвместимост на проекта "Супер Боровец", ако буферната зона стане част от Натура 2000, министърът подчерта: "Във всички случаи оценката за съвместимост ще се прилага".