Кражбата е станала на 13 февруари на автомагистрала „Хемус”. Камион „Мерцедес” и е бил натоварен с общо 100 пакета с предпазни маски. Пътувал от Германия за Турция. При разпита пред съдия в Ботевград, шофьорът, който е гражданин на Македония, разказал следното:
„На 13 февруари влязох в България през моста Калафат-Видин. Спирах за зареждане и почивка около Монтана. Проверих товара – всичко беше наред. След това обядвах в заведение край Мездра между 13:30 и 15:00 часа. После тръгнах към Ботевград. Бях много уморен и два пъти спирах за почивка. Пак проверявах товара – всичко беше наред. Към 20:30-21:00 часа се качих на магистралата. Бях много уморен и спрях за почивка на малко отклонение. Не бе специализиран паркинг, намираше се пред тунел. Спях в колата, парното работеше. Към 23 часа се събудих, за да отида до тоалетна. Проверих товара и видях, че стъклото е счупено и вратата на камиона е отворена. От товара бяха останали само 15 пакета, липсваха 85. Веднага се обадих по телефона в полицията” – разказва шофьорът.


По неговите думи обявената стойност на товара и била 5 700 евро. Най-вероятно крадците въобще не са предполагали, че в кашоните има маски.