УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, 


Днес, в деня на нашия национален празник - Трети март, ние и нашите сънародници, живеещи в различни краища по света, отбелязваме една от най-значимите дати  в  славната ни история – Освобождението на българския народ от петвековното османско иго. 


На този ден ние изразяваме нашата почит пред родолюбието, смелостта и подвига на хилядите герои, които преди 144 г. извоюваха свободата на майка България. 


На Трети март 1878 г., в малкото селце Сан Стефано край Цариград е подписан мирният договор между Русия и Османската империя. На паметната за всеки българин дата – Трети март се слага край на Руско-турската освободителна война. Тя бе своеобразно продължение на столетната антиосманска съпротива на българите. Необходими бяха вековни усилия, търпение и храброст, за да се възстанови българската държава на политическата карта на Европа. 


След 5 вековно османско иго България възкръсва за нов живот. Това е Възкресението на един  народ, който близо 500 години е без своя политическа и духовна свобода, народ, чиято самобитна култура бе подложена на унищожение. 


Трети март е ден на почит към знайните и незнайни воини - българи, руси, белоруси, украинци, финландци, румънци, дали живота си за свободата на нашето отечество. 


В летописа на войната завинаги ще останат епичните боеве край Плевен, Шипка, Шейново, Стара Загора, които руската армия и хилядите доброволци в българското опълчение водят. 


Българската свобода има своите герои, които ние и днес почитаме. Достойни и смели етрополци воюват в опълченските дружини: Михаил и Лука Боцови, Христо Бръмбаров, Христо Клинтов, Тодор Мирчев, Иван Боцов, Павел Дормишев, Цено Бетолов, Михаил Даскалов, Христо Павлов и десетки наши съграждани.


Народ, който забравя миналото си е обречен да няма бъдеще. Нека не само на Трети март си спомняме за силата на  българския дух през вековете! 


Хилядолетната история на нашата държава, днешният ден и бъдещето на отечеството поставят пред нас отговорността да работим заедно, като истински патриоти, за свободна и благоденстваща България – опора на всички българи по света и на бъдещите поколения. 


Поклон пред паметта на героите!


Честит празник!


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ


КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ