274 украински граждани са потърсили подслон в общините на Софийска област, като повечето от тях са настанени в частни домове, има и в хотелски, и общински бази. Най-много сa в Етрополе и Долна Баня, украински бежанци има и в Костинброд, Ботевград, Антон, Драгоман, Ихтиман, Златица, Костенец, Правец и Своге. 


Областният управител на Софийска област Иван Еванов разговаря с украински бежанци, настанени в Долна Баня


Иван Иванов провери на място организацията по приема и условията за живот на бежанците в една от общините, приела най-много нуждаещи се граждани от Украйна – Долна Баня. Те са настанени в частен хотел.


„Благодарим на България“ бе най-честото изречение, което областният управител чу по време на разговорите си с хората. „Доволни сме от условията, от храната, от вниманието. Благодарим на собственика на хотела Георги Минчев и кмета Владимир Джамбазов“, поделиха бежанците. Те са от Одеса, част от тях работят в общинската администрация. Има и бесарабски българи. Някои продължават да работят онлайн. 


„Тук е спокойно, няма бомби и вой на сирени, посрещнати сме топло – повече от това какво да кажем в тази трудна ситуация“, каза една от жените. 


Децата трогнаха областния управител като му подариха рисунките си, специално направени за него. На едната от тях е нарисувано братско ръкостискане, под което пише „Украйна-България“. На другата има красива дъга – „това е дъгата след войната“, уточни едно от децата.


Долна Баня е една от общините в Софийска област, приела най-много бежанци. Другата е Етрополе. Настанени са в частен хотел, като на този етап общината е поела изхранването им, стана ясно от разговора с кмета Владимир Джамбазов. 


Организацията по навременната подкрепа на бежанците от Украйна по отношение на места и възможности за настаняване, нужда от храна или други консумативи, възможности за транспорт и други възникнали въпроси в тази връзка се координира от Областен оперативен щаб, който областният управител на Софийска област Иван Иванов сформира със  заповед от 4 март 2022 г. В него влязоха представители на изпълнителната власт на територията на областта и кметовете на 22-те общини.