Първите километри са готови за асфалтиране


Въпреки студеното време, което продължи и през целия месец март, на практика строителството на скоростния път Ботевград-Мездра не е спирало. Всеки ден, когато условията са позволявали, са извършвани изкопни и насипни работи. Повече от два километра от лот 1 вече са готови за полагане на асфалт. Това е трасе, което минава през землището на Скравена и Новачене. Строителството на лот 1 върви според предварителния график. Дължината на лот 1 е 19 километра.


Скоростният отсечка Ботевград-Мездра е част от модернизацията на пътя Ботевград-Видин. Миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството - Гроздан Караджов, заяви, че като цяло има забавяне в изграждането на пътя. Това обаче се отнася за участъци, които се намират в областите Монтана и Видин.


На 18 март регионалния министър инспектира строителството в някои от участъците. По предварителни разчети на министерството пътят Ботевград-Видин трябва да е окончателно готов до 2027 година. Дали обаче този срок ще бъде спазен при новите кризисни ситуации, породени от войната в Украйна и поскъпването на строителните материали, засега е трудно да се предвиди.


Междувременно стана ясно, че БРРБ преструктурира бюджета си за тази година. Около 250 милиона лева ще се заделят от бюджета на Агенция пътна инфраструктура и ще бъдат предоставени за общински пътища. „Те са също толкова важни като републиканската пътна мрежа и трябва да се поддържат на еднакво ниво.“ - коментира Гроздан Караджов пред медии. Условие за финансиране ще бъде наличието на издадено разрешение за строеж и завършени процедури по ЗОП за избор на изпълнители. Също 250 милиона лева от средствата на МРРБ ще бъдат инвестирани във ВиК проекти. Бенефициенти по тях ще бъдат общини от области, в които ВиК услугите се предоставят от един оператор.