На 16-ти и 17-ти април 2022г. се проведе националното състезание на Фондация "БЕСТ". В него се състезаваха над 360 участници от цялата страна, които са били финалисти и полуфиналисти на изминалите регионални надпревари. Вълнуващ беше и фактът, че състезанието се проведе едновременно на живо и онлайн за първи път от началото на пандемията, което направи преживяването още по-запомнящо се.


В кампуса на Американския университет в Благоевград участниците се състезаваха в пет дисциплини на английски език: дебати в стил „Световно училище”, публична реч, драматичен дует, рецитиране на проза и рецитиране на поезия. Участие взеха ученици от елитни гимназии в големи областни градове - София, Варна, Пловдив, Стара Загора и други.


Възпитаниците на ПГПЧЕ "Алеко Константинов“ - Правец отново се представиха блестящо, въпреки че конкуренцията беше голяма. За съжаление, от 11 класирани на националното състезание, 9 успяха да вземат участие - Симона Пенчева от 9 "а" и Валери Маринова – 12 „а“, които представиха проза; Никола Иванов от 9 "а" с авторска реч; Поля Василева и Стела Софрониева от 8"а",  Севдалина Стоянова и Виктория Ценова от 9 "б" и Магдалина Николаева 12 "в" и Ивана Йотова от 12 "а" с драматичен дует.
Севдалина Стоянова и Виктория Ценова от 9 "б"  завоюваха  6-то място, а Магдалина Николаева от 12 "в" и Ивана Йотова от 12 "а" заслужено се подредиха на 4-то място. С рецитал на проза Валери Маринова от 12 "а" зае призовото 2-ро място.


Всички финалисти от гиназията участваха присъствено. Ето какво споделят те за своето незабравимо преживяване:


„Конкуренцията в състезанието беше много силна, а извън него - много дружелюбна. Това беше един много приятен и вълнуващ уикенд.“ Никола Иванов 9 "а"


„Не знам мога ли изобщо да опиша емоциите, които BEST ми донесе. За първи път имам възможността да участвам присъствено. Успях да се запозная и да се сприятеля с другите участници, да видя истинска група от хора пред себе си, а не просто екран на лаптоп, което ме накара да вложа всичко от себе си, за да предам емоцията си на публиката.
Щастлива съм, че усетих магията на живото представяне. Дори шестото място ми се струва достатъчно голям успех на фона на отборите, срещу които бяхме изправени.  Благодаря на всички учители, които правят участието на нашето училище в BEST възможно!“ Севдалина Стоянова - 9 "б"


„Ето че за нас, дванадесетокласниците, последно участие в БЕСТ вече е факт, но се гордеем с постигнатото. Щастлива съм, че имах възможността да бъда част от този прекрасен екип и съм благодарна на всички учители, които винаги са ни подкрепяли и помагали.“ Магдалина Николаева - 12 "в"