На 14 май (събота) 2022 г. Исторически музей Правец за пореден път се включва в инициативата Нощ на музеите 2022 г. От 18.00 до 24.00 часа е обявен свободен достъп до постоянната музейна експозиция на Исторически музей Правец и в Музеен комплекс с колекция подаръци на държавния глава и Българската държава от цял свят, получавани през 70-те и 80-те години на XX век, както и за изложбата: Компютри марка Правец“.


Посетителите могат да разгледат и експонираните тематични изложби: „Артефактите разказват за живота в крепостта Боровец - съхраненото и споделено наследство“ във фоайето на читалище „Заря 1895“, „Образци на Чипровската златарска школа от XVI – XVII в.“ с експонати от НИМ – София и изложба „Произведения на местни майстори-ювелири от Правешко и Ботевградско от XIX в.“ с изключително ценни експонати от фондовете на музеите в Ботевград и Правец.


Специални събития: 17.00 часа - закриваща пресконференция по проект № СВ007.2.13.188 „Традиционни празници при съседа“ по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия в залата на ИМ-Правец; 18.30 часа - самостоятелен концерт на Представителния фолклорен ансамбъл при НЧ „Заря 1895“ „Фолклорна плетеница“ в зала Правец.


"Очакваме ви в Нощта на музеите, добре дошли" - обръщат се от Историческия музей в Правец към жителите и гостите на региона.