Минималната пенсия става 467 лв. от 1 юли. ДДС за хляба ще бъде 0%


Нулева ставка на ДДС за хляба и 25 стотинки отстъпка от цената на литър обикновен бензин и дизел при всяко зареждане без лимит за месеца. Необлагаем подоходен минимум няма да се въвежда. Това са част от антикризисните мерки, които управляващата коалиция е договорила на снощното, близо четиричасово, заседание на лидерския съвет.  Общо "пакетът" е за 2 млрд. лева.


"Това правителство има добра икономическа мисъл, справяме се с кризата. Ще успеем заедно да преминем през всички кризи. Този пакет от мерки ще гарантира, че стандартът на живот на всички българи ще бъде запазен", увери премиерът Кирил Петков при представянето на предложенията.


Ето какво предлага управляващата коалиция на гражданите и бизнеса срещу растящата инфлация:


ДАНЪЦИ И ЛИХВИсрок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като такаМинималната пенсия става 467 лв. от 1 юли. ДДС за хляба ще бъде 0% всички българи ще имат по-ниска цена на хляба, изтъкна Петков. Досега от ПП твърдяха, че европейските директиви не позволяват такава ставка.


За сметка на това ДДС за виното и бирата ще бъде върнат на 20%. ДДС ставката за книгите обаче се запазва на 9%.


Пакетът от антикризисни мерки включва още вдигане на летвата за задължителна регистрация по ДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.


Правителството ще намали и до 8% лихвата за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.


Предвижда се облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители.


ПЕНСИИ


Пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли с 10% плюс включване на 60-те лв. в основния размер, съобщи премиерът. Така минималната пенсия става от 1 юли 467 лв. Управляващите твърдят, че това е средно увеличение с 20%, но то ще е такова само при ниските пенсии, където 60 лв. е много по-сериозно увеличение отколкото при големите. В предишния представен като одобрен вариант - 21,6% за всички пенсии, ощетени щяха да са ниските пенсии, а високите да получат сериозно увеличение. Управляващите явно са избрали да защитят ниските пенсии, като се има предвид, че минимална пенсия получават повече от половината възрастни.


Как изглежда увеличението в числа?


Минималната пенсия се увеличава от 370 лв. на 467 лв. - 26,21% увеличение. Реално обаче хората ще почувстват 8,6% увеличение спрямо получаваните сега 430 лв. (заедно с добавката). При 21,6% увеличението щеше да е от 370 на 450 лв., но хората щяха да почувстват едва 4,65% увеличение спрямо получаваното сега.


При по-високите пенсии - например 1000 лв., новият размер на пенсията ще бъде 1160 лв. Това е увеличение с 16%, но реално хората ще го почувстват като 9,4% спрямо получаваните сега 1060 лв. При 21,6% увеличението щеше да е 1216 лв., но хората да го почувстват като 14,7% спрямо получаваната сега сума.


Друга новина от днешния ден, която ще разочарова хората с високи пенсии - увеличението на тавана от 1500 на 3400 лв. остава за 1 октомври.


От 1 октомври по т.нар. „швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.


"Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.", посочи Петков.


ГОРИВА


Всички граждани ще могат от 1 юли до края на годината да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. Отстъпката от бензина ще се администрира или с фактура, издадена на физическо лице, или по служебен път, обясни вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Ограничение при зареждане няма да има, освен при вида гориво, посочи той. 


ОТОПЛЕНИЕ


По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождават се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.


Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две различни тарифи за ток, вода, парно и газ - като се въведе втора, по- ниска цена за определено базисно количество консумация за домакинство.  


ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА


В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината. С други думи семействата с деца ще могат да получат това данъчно облекчение веднага, каза премиерът Кирил Петков.


ВАУЧЕРИ


Правителството ще увеличи и годишната квота за ваучери за храна от 1 млрд. на 1,2 млрд. лв. Ваучерите по закон могат да се ползват и за плащане на битови сметки, както и за културни събития, макар че повечето оператори още не са приключили тези преговори и плащането на битови сметки е невъзможно. Според вицепремиера и лидера на БСП Корнелия Нинова тази мярка е в подкрепа на работещите бедни. По места работодателите злоупотребяват и намаляват заплати за сметка на по-високия лимит за ваучери, който могат да предоставят.


КАКВО СЛЕДВА ОТТУК НАТАТЪК


По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Измененията на данъчните закони и ДОПК ще бъдат внесени като част от актуализацията на бюджета.


Повече - чете в сайта sega.bg!