Ученици от всички класове от ОУ "Христо Ботев" - Етрополе и преподавателите им се включиха в Ботевите чествания за втори юни на Околчица. С групата бе и директорът Иван Иванов. Той заяви, че създаването на личностите и тяхното издигане в обществото зависи и от уроците извън класната стая. "Водим ви по стръмните завои на историческото ни минало, за да оцените подвига на родолюбците и да направите изводи за бъдещето", сподели още Иванов.


Цялата група бе заредена с ентусиазъм и очаквания - да научи повече за славните герои на България. 


И с радост се сляха с множеството родолюбиви хора, които бяха тук от всички краища на страната ни. Младите Ботевци носеха униформи на четниците, които са част от реквизита на училището. Рецитираха стихове и нито за миг не оставиха флага с лика на Ботев. За най-малките да чуят сирената на връх Околчица, лобното място на Ботев, бе истинско предизвикателство. В знак на признателност бяха поднесени и цветя от името на училищната институция пред паметника на героите.


Младежите се снимаха пред паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца, а после посетиха и Регионалния исторически музей. С особен интерес проследиха пътя на Ботевата чета и разгледаха оръжието на четниците.


За своите преживявания те поискаха да опишат и споделят със свои съученици днес. "Няма друг път на втори юни, освен пътят към Околчица", пише седмокласничката Йоана Колева.