На 21 юни в 12:13ч Слънцето преминава в знак Рак и настъпва лятното слънцестоене. Слънцестоенето отбелязва официалното начало на астрономическото лято в Северното полукълбо – пикът на усилията на природата.


След лятното слънцестоене продължителността на деня ще започне да намалява, а продължителността на нощта ще се увеличава за следващите шест месеца, до 21 декември, времето на зимното слънцестоене. 


Характерно за този празник в повечето древни народи е паленето на огън. Така древните германи, келти и славяни празнували началото на лятото с палене на огньове. Чрез огнените празници младите двойки получавали благословии и защита от зли духове.


Едно от най-популярните събития по време на лятното слънцестоене вероятно е събирането на хора в Стоунхендж в Англия. Всяка година голям брой поклонници на келтската и друидската култура се събират на това място, където празнуват лятното слънцестоене и началото на лятото.


В наши дни на този ден все още се провеждат много тържества, като огньовете на Сан Хуан в Испания, фестивалът Ансара в Северна Африка, церемонията за навършване на пълнолетие в Швеция или честването на Чичен Ица в Юкатан.


Празнуването на началото на лятото не е само за посевите и защитата от зли духове. За келтите този период от годината също е бил свързан с любов и сватби. С появата на християнството тези обичаи бавно изчезват.


Днес е научно известно, че слънцето има положителен ефект върху почти всички аспекти на човешкото здраве и качеството на живот като цяло. Толкова много неща зависят от слънцето, като нашия имунитет, настроение, външен вид на кожата, сърдечна функция, качество на кожата и костите, качество на дихателната система и т.н.


Напоследък е научно доказано, че слънчевата енергия не трябва непременно да се абсорбира чрез храна, вода или кожа, но може да се абсорбира през очите (чрез наблюдение на слънцето).